Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Фалстарт на рецептите за безплатни лекарства за COVID болни
COVID-19 България Важно Здраве

Фалстарт на рецептите за безплатни лекарства за COVID болни

Лекарства
Снимката е илюстративна

С фалстарт започна издаването на рецепти за безплатни лекарства за пациенти с COVID. Въпреки че заповедта на здравните власти е в сила от днес, голяма част от поликлиниките с COVID зони връщаха пациенти.

Новината от Здравното министерство за старта на издаване на рецепти за безплатни лекарства за COVID болни изпревари готовността на Здравната каса и центровете с COVID зони.Така например столичните ДКЦ-та се оказаха в ситуация, в която трябва да връщат пациенти, тъй като още нямат сключени допълнителни анекси със Здравната каса и чакат инструкции за работа. В същото положение се оказаха и други центрове в страната, други пък още нямат нужния софтуер за издаване на електронни рецепти.

Новината за безплатни лекарства  и прегледи за пациенти с коронавирус излезе официално от Министерството на здравеопазването. Оказа се обаче, че това изненада голяма част от поликлиниките в страната.

„Не можем да изписваме лекарства. Предвид очаквания нов анекс към договора с Касата, нека да видим първо какви условия на работа ще ни предложат”, обясни Таня Евтимова, управител на 11 ДКЦ-София.

Така към момента в тази COVID зона в София може само да диагностицират и преглеждат пациентите, след това да ги насочат към личните лекари, а те да издадат рецепти и то за платени лекарства. Сега всички очакват новите разпоредби.

„Ние тепърва ще кажем дали имаме тази възможност – да изписваме лечение и да наблюдаваме хората, диагностицирани с COVID. Или просто ще затвори пункта”, обясни още Евтимова.

От Здравната каса уведомиха, че анексите към договорите в София са изготвени, но предстои да бъдат подписани. Това трябва да се случи в началото на следващата седмица.

„Това си е работа на НЗОК, но от днес тези лекарства могат да се изписват по общия ред, който е както за всички останали. Има ги в списъка, могат да се изписват на една рецепта до 3 медикамента”, каза заместник-министърът Димитър Петров.

Във Враца и Бургас също в част от центровете тепърва предстои подписване на анекси, а във Варна, Пловдив и Хасково има забавяне заради липсата на софтуер.

А когато заработи системата, безплатните рецепти ще се издават само в COVID зоните, а не от общопрактикуващите лекари. Тук обаче идва въпросът кой ще носи отговорност за наблюдението на пациентите с изписани лекарства не от личен лекар, а в COVID зона.

„Нямаме указания дали проследяването до пълното възстановяване ще бъде от лекарите, работещи в COVID зоната, или тези пациенти ще бъдат прехвърлени към личните лекари”, заяви д-р Георги Кушелиев, личен лекар от Банско.

Отговорът от министерството е, че отговорност ще носят лекарите, изписали рецептата.

„Ще става основно дистанционно, но при влошаване, ще ходят пак там и ще бъдат хоспитализирани, насочвани от същите лекари”, каза зам.-министърът.

Междувременно от аптеките вече имат готовност за изпълняване на безплатните рецепти.

„Направихме ъпдейт на нашата система, който дойде от Здравната каса, имаме готовност да приемаме такива рецепти. С тези лекарства се работи, както и с другите по Здравна каса”, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Пациентите без здравна осигуровка няма да имат право на безплатните лекарства, предава Нова телевизия.

Още

Безплатни лекарства за домашно лечение на ковид от днес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...