Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Хирурзи от УМБАЛ „Св. Георги“ отстраниха огромен костен тумор от ръката на пациентка
Градът Здраве Пловдив

Хирурзи от УМБАЛ „Св. Георги“ отстраниха огромен костен тумор от ръката на пациентка

Пациентката Марийка Недкова и екипът хирурзи, който я е оперирал.
Пациентката Марийка Недкова и екипът хирурзи, който я е оперирал.

Пълно възстановяване на двигателните функции на ръката на 78-годишна пациентка успяха да постигнат за 5 дни след операция за отстраняване на голям костен тумор лекари от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Случаят бе представен на брифинг от началника на лечебното звено проф. д-р Владимир Ставрев.

„В моята практика за пръв път виждам толкова голямо туморно образувание на раменната кост“, сподели д-р Румен Минчев. Той и колегата му д-р Петко Ганев извършили хирургическата интервенция по премахване на тумора, който имал елипсовидна форма и размери 16 на 11 сантиметра. Понеже в непосредствена близост – между костта и тумора, минавал лъчевият нерв, интервенцията представлявала истинско предизвикателство. Съществувал риск при засягане на нерва ръката на пациентката да увисне и тя да не може да я вдига.

„Колеги от столична болница преди това отказали да поемат случая, ние откликнахме на пациентката“, обясни проф. д-р Владимир Ставрев. След консултация с експерта по костни тумори проф. Любен Стоков от специализиран медицински център, операцията била насрочена.

„Благодарна съм на тези професионалисти! Ако други хора имат моя проблем – да пристигат тук. В тази клиника ми премахнаха адските болки и огромния тумор. А на друго място искаха да ми ампутират ръката – като в Средновековието“, сподели 78-годишната Марийка Недкова. Преди 10 години на нейната дясна ръка се появила подутина, тогава лекари й казали, че е мастно образувание. Миналата година обаче жената го ударила и то отекло. И постепенно достигнало огромните си размери. „Няма правило къде ще се появи тумор и как ще се развие, затова не са написани и алгоритми. Но ние спазваме основни принципи“, коментира д-р Петко Ганев.

В УМБАЛ „Свети Георги“ се прилага комплексност и завършеност на лечението. При онкологични заболявания лечебното заведение разполага с РЕТ-скенер, кибернож, лъчелечение. След като излязат резултатите от хистологичното изследване на тумора, т.нар. онкокомитет в болницата ще прецени как да продължи лечението на пациентката, обясни проф. д-р Владимир Ставрев. В ръководената от него клиника се извършват средно по 15-20 операции на денонощие в 5 зали.

На разположение са 4 рехабилитатори, които започват раздвижване на пациентите веднага след хирургическа интервенция.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...