Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Поцинкованите кофи станаха изкуство, вдъхновено от…
Култура Пловдив

Поцинкованите кофи станаха изкуство, вдъхновено от…

Инсталацията с поцинкованите кофи.

Ваня ДРАГАНОВА

Поцинкованите кофи станаха изкуство, вдъхновено от… Йозеф Бойс, а не от Цвета Караянчева, както би си помислил всеки, видял инсталацията на Западните пропилеи, ако, разбира се, е по-близо до политиката, отколкото до пърформанса. „Идеята за тази инсталация няма нищо общо с политиката и е свързана със 100-годишнината от рождението на германския художник авангардист Йозеф Бойс. В детството си той си е играл с консервни кутии и си е правил телефон с тях и моята работа е препратка към това. Заглавието е „Връзки“ – кофите са подредени в някогашен кладенец на разкопките, което  е миналото, а на дъната на кофите има огледала, което по някакъв начин е  бъдещето, когато се огледаш, ти ставаш бъдещето. А наредени едно до друго, огледалата стават едно голямо пикселизирано огледало, някак дигитално“, обясни  Севдалина Кочевска.

Йозеф Бойс твърди, че всеки е творец, и  инсталацията с поцинкованите кофи доказва това. Един ден Севдалина Кочевска установила, че сред новите кофи с огледала на дъното има и една стара кофа. „Работата живее, този, който е сложил старата кофа, е поставил една от моите върху друга, не я е взел, направил го е, за да разчисти място и да добави своята идея към моята. Това много ми хареса“, коментира Кочевска.

В Седмицата на съвременното изкуство тя имаше и втора работа – неонов надпис „bad Beuys“ на витрината на Градската художествена галерия на Главната. Beuys е изписаната на немски фамилия на Йозеф Бойс, но се чете като бойс на английски – момчета. „Хората се интересуваха, бяха любопитни. Попаднах на чужденец, който знаеше кой е Йозеф Бойс, но имаше и такива, които чуваха това име за първи път“, каза още авторката.

Така, макар инсталацията да няма общо с политиката, всъщност се е намесила в нея – все има хора, които вече се сещат за Йозеф Бойс, като чуят за поцинкована кофа, и Цвета Караянчева не е единствената асоциация.

Една стара сред новите кофи развива творбата.
Една стара сред новите кофи развива творбата.
Втората работа на Севдалина Кочевска.
Втората работа на Севдалина Кочевска.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...