Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Култура » Седмица на Димитър Димов отбелязва 70-годишнината на романа „Тютюн“
Култура Пловдив

Седмица на Димитър Димов отбелязва 70-годишнината на романа „Тютюн“

Програмата на Седмицата на Димитър Димов
Програмата на Седмицата на Димитър Димов
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Започва „Седмицата на Димитър Димов“ в Пловдив, организирана от Медицинския университет съвместно с Националния литературен музей и Община Пловдив и  посветена на 70 годишнината от издаването на романа „Тютюн“.

Изложбата „Литературната аптека на Димитър Димов“ се открива на 20 септември от 17 ч. в Дома на културата „Борис Христов“, а от 18 ч. ще бъде представен филмът „Триптих за Димитър Димитър“. Предвидена е и творческа среща-разговор със създателите на документалния филм – проф. Златимир Коларов – сценарист и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор на лентата.

В петъчния ден – 24 септември, от 13 ч. в Медицински университет – Пловдив е второто акцентно събитие – литературно четене на откъси от романа „Тютюн“, преведени на различни световни езици, с участието на чуждестранни и български студенти. Пред най-творческата академична аудитория ще чуем литературни преводи на откъси от „Тютюн“ на английски, японски, гръцки и др. Събитието отбелязва Европейският ден на езиците – 26 септември.

Изложбата «Литературната аптека на Димитър Димов» ще продължи две седмици и може да бъде посетена до 3 октомври 2021 г. Ще бъдат експонирани автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ – Пловдив. Лекари и фармацевти от Медицинския университет ще разкажат на достъпен език за експонираните медкаменти и техните днешни аналози. Посетителите ще могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на писателя, както и снимки и документи от фонда на къща-музей «Димитър Димов» – свидетелства за пловдивския период на писателя.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...