Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Взимат книжката на шофьор убиец 7 месеца след катастрофата
Пловдив Съд и Прокуратура

Взимат книжката на шофьор убиец 7 месеца след катастрофата

Дилян Лазаров в съдебната зала с адвокатите си.
Дилян Лазаров в съдебната зала с адвокатите си.

Ваня ДРАГАНОВА

Книжката на шофьора Дилян Лазаров, който на 4 февруари премаза край Йоаким Груево пешеходеца Стойчо Костадинов, след което избяга от местопроизшествието и направи опит да заличи следите, ще бъде отнета чак с влизането на присъдата в сила. Лазаров беше осъден днес на 2 години условно с 4 години изпитателен срок и остава без свидетелство за правоуправление за срок от 3 години.

Че в хода на досъдебното производство книжката не му е била отнета, стана ясно на заседанието по делото в Пловдивския окръжен съд, пред който Дилян Лазаров призна вината си и изказа съболезнования на близките.  „До последно си мислех, че съм блъснал животно. Разбрах, че съм убил човек, когато ме задържаха. Оттогава съм съсипан, не съм същият човек, ходя на психолог и психиатър“, обясни Лазаров защо не е спрял след удара, а е избягал.

След катастрофата той се прибрал в село Бяга, нарочно се блъснал в знак „Стоп“, за да обясни защо има щети по колата. После поръчал резервни части за буса си „Мерцедес Вито“. На местопроизшествието обаче били останали стъкла от автомобила му и така било установен моделът на колата, убила пешеходеца. Съпругата на Лазаров отишла до Пловдив, за да вземе неоходимите за ремонта резервни части, и така била задържана, а случаят – разпплетен.

Въпреки всичко това прокурорът по делото Георги Пенев поиска условна присъда и обясни, че има многобройни и изключителни смекчаващи вината на Лазаров обстоятелства. Адвокатката на близките на загиналия Ралица Мутафова обаче настоя за ефективна присъда. „Дори и да е мислил, че е ударил животно, е трябвало да спре и да види какво животно е блъснал и какви щети е причинил“, каза тя и добави, че водачът  има и административни наказания за нарушения по пътищата, но не се поправил в резултат от това.

В крайна сметка присъдата се оказа условна, а срокът ѝ от 2 години е след редукцията с една трета, която се полага на Дилян Лазаров заради направеното признание. Съдебното решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...