майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Плавно нарастват случаите на COVID-19 в училищата
COVID-19 България Важно Образование

Плавно нарастват случаите на COVID-19 в училищата

проф. Николай Денков
проф. Николай Денков

„Има плавно нарастване на случаите в училищата в момента, което не е тревожно“. Това заяви на брифинг министърът на образованието проф. Николай Денков.

Той подчерта, че ако има рязко нарастване на случаите, трябва да се реагира максимално бързо, ще се затварят паралелки и випуски.

Последните данни от 20 септември са – 0.71% карантинирани учители и 0.44% карантинирани ученици. Най-много карантинирани са във Велико Търново. 32% от учителите са ваксинирани, има малко над 2% ваксинирани ученици. „Докато не се стигне до 70% ваксиниране в национален мащаб, ще продължаваме да имаме проблеми“, каза Денков.

Приоритет на МОН през следващите три месеца ще бъде продължаване на учебната година с максимално присъствено обучение и контрол на ситуацията от гледна точка на епидемичната обстановка.

Проф. Денков отново призова да се спазват мерките. По думите му според математическите модели и думите на епидемиолозите най-трудно ще бъде в средата на октомври и МОН се подготвя за този момент.

Вторият приоритет на министерството е подготовката на документите, свързани с кандидатстването по европейските проекти и програми. Третият приоритет е подготовката на бюджета за следващата година и на актуализираната три годишна бюджетна рамка.

Денков заяви, че след Националното външно оценяване и матурите тази година е направен детайлен анализ за ефекта от обучението в електронна среда върху резултатите. Очерта се, че там където има рискови зони, рискът за по-лоши резултати се увеличава.

Променени са насоките за обучение в електронна среда, така че да се осигури максимално присъствено обучение с минимален риск за ученици и учители. Това изисква интегриране на системите на МОН с тази на МЗ. Променен е и начинът на стартиране на механизма на приобщаване на децата.

Във висшето образование за първи път се приема Национална карта за висшето образование, която дава информация по региони и професионални направления. Както са предложени промени в Закона за висшето образование за съвместното обучение на висшите училища и проектни докторанти.

Проф. Денков представи и нови попълнения в екипа на министерството. Освободена е проф. Нели Косева, с която уговорката е била за 3 месеца и тя трябва да се върне в БАН. Зам.-министър ще бъде Ваня Стойнова, предава БНТ.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...