Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Специалист: Алцхаймерът е бичът на съвременното общество
Градът Здраве Пловдив

Специалист: Алцхаймерът е бичът на съвременното общество

проф. д-р Пенка Атанасова
проф. д-р Пенка Атанасова

„Алцхаймерът е бичът на съвременното общество. Това е семейно заболяване. Семейно, защото всички страдат, когато има член на семейството с алцхаймер, тъй като обгрижването на такъв човек е много трудно“. Това заяви началникът на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Пенка Атанасова по повод Световния ден за борба с болестта.

Алцхаймерът е заболяване, при което постепенно отпадат не само паметта, но и вниманието, концентрацията, планирането на сложни задач, наблюдават се поведенчески нарушения, затруднения в ежедневните дейности. „Всичко това води до влошаване на качеството на живот“, допълни проф. Атанасова.

По думите й най-доброто лечение е профилактиката и ранната диагностика, защото много често години след старта на болестта започват клиничните прояви и чак тогава пациентите търсят лекарска помощ. „Тогава ние можем да забавим развитието с медикаменти“, коментира проф. Атанасова.

Средно годишно пре Клиниката по нервни болести се лекуват около 70 пациенти. От началото на тази година са лекувани 35 пациенти. „За послоедните над година и половина в условията на ковид сме лекували не повече от 5 пациенти, които са били с алцхаймер и ковид, нямаме летален изход“, допълни проф. Атанасова.

Тя направи и разграничението, че деменцията е синдром, който придружава над 100 вида заболявания, като 70% от всички деменции са дегеренативни, т.е. при тях има непрекъснато влошаване на симптомите и неблагоприятна развръзка за пациентите. Алцхаймерът е заболяване.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...