Новини от Пловдив » Градът » Как Пловдив ще отбележи 113-ата годишнина от Независимостта на България
Градът Култура Пловдив

Как Пловдив ще отбележи 113-ата годишнина от Независимостта на България

Пловдив чества Независимостта на България
Пловдив чества Независимостта на България

Община Пловдив отбелязва 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържественото честване ще е в 11.30 часа на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар).

Слово ще произнесе председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, а водещ ще е Златко Павлов. Участие ще вземат Духов оркестър – Пловдив, с диригент Николай Гешев и членовете на комитет „Родолюбие”, които ще направят възстановка.

Програмата на празника започва още в 10.00 часа с молебен в храм „Света Неделя“ и в 10.30 часа с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната порта. Двете събития се организират традиционно от Сдружение „Петко Каравелов“ Пловдив.

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

На 22-и септември 1908 г. във гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

Програмата за празника на Независимостта

10.00 ч. – Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение „Център Петко Каравелов“

10.30 ч. – Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на Стария град (до храм „Св. Неделя”), организирано от Сдружение „Център Петко Каравелов“

11.30 ч. – Тържественото отбелязване на 113-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Участва: Духов оркестър – Пловдив, комитет „Родолюбие”, Слово: инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет – Пловдив, водещ Златко Павлов

Място: Колоната на Независимостта на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар)

Всички събития се реализират при стриктно спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...