Quantcast
Новини Пловдив » Кадър на деня » Пловдив отбеляза 22 септември с възстановка на посрещането на Фердинанд вече като цар
Кадър на деня

Пловдив отбеляза 22 септември с възстановка на посрещането на Фердинанд вече като цар

Възстановката за 22 септември
Възстановката за 22 септември

Пловдив отбеляза 22 септември с възстановка на посрещането на Фердинанд вече като цар. Той идва в Пловдив ден след обявяването на Независимостта. Възстановката на събитията и останалата част от церемонията беше на пл. „22 септември“, както в последните години е официалното наимеование на Гроздовия пазар.

Файтонът, в който бе настанено царското семейство, пристигна на площада, където бе посрещнат от д-р Иван Кесяков – кмет на Пловдив през 1908 г. и неговата съпруга. След като цар Фердинанд поздрави строя и прочете манифеста, той се обърна към насъбралите се пловдивчани и гости с думите „Да живее свободна и независима България, да живее българският народ!” и обяви Независимостта на България в центъра на Пловдив.

На днешната дата преди 113 години, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, княз Фердинанд обявява България за независима държава от Великата порта и се провъзгласява за цар на всички българи.  С този акт, съединената през 1885 година Българска държава става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

Официалното слово за празника беше произнесено от инж. Александър Държиков – председател на Общинския съвет. „Дръзко и непоколебимо, но мъдро и дълбоко премерено, с акта на Независимостта е защитено националното ни достойнство. Този ден е не само символ на национално самочувствие. Той е нагледен  урок за политическото мъжество на държавници, които с воля и мъдрост преследват и защитават българския национален интерес“, каза той в речта си.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...