Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев: От нашите задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината
България Важно Политика

Радев: От нашите задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината

Радев: От нашите задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината
Румен Радев

От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината. Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово по време на военния ритуал по издигането на Националния трибагреник в Царевец.

Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици на Велико Търново и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена.  И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е плод на случайност. Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум, припомни държавният глава.

Той подчерта в словото си, че за българския народ обявяването на Независимостта е морална победа. „Но преди всичко решителен отказ, решително скъсване със зависимостите от миналото и затвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили. Тази вяра ни е нужна и днес – на кръстопътя на нашия нов ден, нека помним, че нашите предци избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината си. Да живее свободна и независима България!, завърши словото си президентът Румен Радев.

В 10:30 ч на историческата крепост „Царевец“ във Велико Търново с военен ритуал се проведе церемонията по издигането на Националния трибагреник.

На ритуала присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на армията Румен Радев, служебният министър на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, посланици и други официални лица.

В словото си кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов припомни моменти от историческите събития преди 113 години. „Независимостта официално легитимира свободата, за която поколения българи жертва живота си. Независимостта е връх и нова стъпка в изграждането на българската държавност след Освобождението. 22 септември и Независимостта ще са неизчерпаем извор на национална гордост и национална чест. Днес празнува българският дух, възпят от Патриарха на българската литература Иван Вазов. Стига политическо и обществено противоборство! Нека родолюбието да бъде идеал, а не средство. Това е ключът към свободата, която пазим в нашите души. Нека бъдем достойни спрямо героите и идните поколения, призова кметът на Велико Търново.

След това празничното шествие ще се отправи към паметника „Майка България“, където ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

За първи път тази година заради противоепидемичните мерки няма да има тържествена заря – проверка, но за всички жители гости на „Царевец“ ще се излъчи спектакъла „Звук и светлина“. Премиерът Стефан Янев ще се включи в заключителната част на честванията./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...