Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Археологическият музей показва свои експонати в Литва
Култура Пловдив

Археологическият музей показва свои експонати в Литва

Един от изпратените във Вилнюс експонати
Един от изпратените във Вилнюс експонати

Регионалният археологически музей – Пловдив, изпрати 4 антропоморфни фигури от периода на Късния халколит за участие в изложбата „Богини и войни: 100-годишнината на Мария Гимбутас“ във Вилнюс, Литва. Престижната изложба е организирана от  Националния музей на Литва и представя експонати с висока научна и художествена стойност.  Поканата за участие към Регионален археологически музей – Пловдив е още едно доказателство за високия престиж на институцията. Музеят притежава една от най-богатите колекции съдържаща близо 100 000 експоната, произведения на човешкото изкуство, от палеолита до XV в.

Мария Гимбутас е археолог и културолог с литовско-американски произход, със сериозни научно-изследователски трудове при формиране на европейските възгледи за праисторията. Авторка е на хипотезата за съществуването на древната курганна култура. Смята се, че е сред най-крупните и същевременно най-противоречиви фигури в индоевропеистиката.

Родена е на 23 януари 1921 г. във Вилнюс, Литва. Завършва Вилнюския университет и защитава докторат в Тюбингенския университет. Става преподавател в Харвардския университет.

Гимбутас получава образование и започва научната си кариера в Европа, но след 1949 г. се премества в САЩ, където протича значимата част от живота ѝ. От средата на 70-те години на XX век редица нейни книги добиват популярност в световен мащаб.

Умира на 2 февруари 1994 г. и е погребана в Каунас. Възгледите на Гимбутас се оформят в продължение на десетилетия, докато тя активно участва в археологически проучвания из цяла Европа.

Изложбата може да бъде видяна в периода 22 септември 2021 – 15 март 2022 г., Национален музей – Литва.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...