Quantcast
Новини Пловдив » Важно » На пазар за почтени управници
Важно Мнения Разбор Съботен цикъл

На пазар за почтени управници

Георги Петров
Георги Петров

Георги ПЕТРОВ


Написах за усещането си, че някак скоростно обедняваме. Обади ми се приятел. Каза, че цял живот опъвам двата края, защото не съм се потрудил да си осигуря финансово старините като него. А съм бил имал възможности.
Един философ от наше време (Ерих Фром) каза със своя книга, че дилемата на човешкия избор е „Да имаш или да бъдеш“.
В оптимистичната част от живота си съм си мислил, че мога да бъда. Равносметката в края на живота ми показва, че нито съм успял да бъда, нито съм имал и имам.

Не се оплаквам. Не съм гладен и гол. Не подлагам ръка. Поуморен съм да събирам двата края, но кой знае защо още се вълнувам от пролетарската поезия – „Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци са мои братя.“
Ние плебеите основно населяваме земята, даже вече опасно я пренаселихме. Такава е волята Божия или такива са законите на природата. Избраниците или способните да си осигурят изобилно съществуване са малцинство.

Нали няма съмнения, че и ние плебеите искаме да живеем като патрициите. Не можем. Питаме се защо? И от векове си отговаряме с най-успокоителния отговор – защото сме честни и почтени, а те имат, защото нямат морал, който да ги спира да грабят и нашето.
От зорите на цивилизацията е това упойващо успокоение. По-скоро камила ще мине през иглено ухо, нежели богаташ да мине през портите на Рая.

Нали днес няма да спорим, че това не е така. Най-често почтеността ни се дължи на ограничеността на възможностите ни да имаме чрез непочтеност. Тези от задоволеното малцинство имат, защото могат с повече успех да работят и за себе си, но и за обществото. Те не са безполезни, обикновено те организират общото имане, без което няма държава и държавност.

Не без известни основания ние предпочитаме да гледаме на тях като на паразити. И това би могло да ни бъде до някъде простимо, толкова можем и да разсъждаваме. Непростимо е, че политиците, и старите, и новите, охотно използват тази наша заблуда.
Тези, които ви управляваха досега, са непочтени и алчни. Ние ще осигурим честни и почтени управници и ще има за всички. И ние отново се къпем в надежди.

Първи се стряскат старите влъхви в коментаторското войнство – как ще разберете кой е честен и почтен и кой не е? И се усмихват хитровато, защото си мислят, че техният въпрос няма и не може да има безспорен отговор. Горките те!
Елате на село и ще ви кажат хората как може да стане. Както джамбазите познават възрастта на конете, по зъбите. Отваряш му широко устата и гледаш зъбите. Ако са много изтрити, значи много е крал и много е ял. От статуквото е, не става за новия проект.
А ние да си се върнем към двата края.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...