Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Плъха е мъртъв, но д-р Иван Димитров не е убиец, защото бранел живота си
Важно Крими Мнения

Плъха е мъртъв, но д-р Иван Димитров не е убиец, защото бранел живота си

Темида под дулото на общественото мнение. Колаж: ПловдивПрес
Темида под дулото на общественото мнение. Колаж: ПловдивПрес

Ваня Драганова

Ваня ДРАГАНОВА


„Вие сте се опитали с по-леки и безвредни начини да защитите имуществото си. И едва когато Жоро Джевизов не се е подчинил на виковете „Стой! Полиция!“ и на предупредителния изстрел и е хвърлил по вас ножове и табела, сте стреляли.  Вие сте защинавали живота си.“ Така съдия Петко Минев, председател на състава, оправдал д-р Иван Димитров по обвинението, че е убил крадеца Жоро Джевизов-Плъха при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, обясни накратко решението. Повече ще бъде казано в мотивите към присъдата, когато бъдат публикувани. Но това е втори състав на Пловдивския окръжен съд, който оправдава доктора. И единственото му наказание е 2 години условно за незаконния пистолет, с който е застрелян крадецът.

Човекът е мъртъв, лекарят признава, че е стрелял, и все пак е обявен за невинен. Всичко тръгва от обвинението „убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана“ – правна квалификация, която дотолкова отговаря на обществените настроения и избухналите протести в защита на доктора, че е трудно да не се види връзка между двете неща. И вече втори състав приема, че докторът не е имало какво друго да направи, за да се защити, освен да стреля. Пистолетът е незаконен, но за това е повдигнато друго обвинение и по него има присъда, естествено условна, няма как да е другояче при това престъпление, което не е рядко срещано у нас.

След първата оправдателна присъда Апелативният съд върна делото за ново разглеждане на първата инстанция заради неясноти във фактическа обстановка. Този път делото протече с разпит на всички свидетели и вещи лица и съдът прие, че в нощта на 1 срещу 2 март 2018 г. осъжданият 9 пъти Жоро Джевизов, добре надрусан с хероин, влязъл в двора на къщата на д-р Иван Димитров на ул. „Лука Касъров“, разбил входа на работилницата и започнал да подготвя за изнасяне всичко метално вътре. Докторът видял, че нещо става, не се обадил на полицията, защото и друг пъти бил обиран без резултат от звъненето на телефон 112, взел незаконния пистолет и слязъл. Последвала описваната много пъти размяна на реплики, удари с ножове и табела и стрелба, след което Жоро Джевизов побягнал и макар да е бил смъртно ранен, успял да стигне до областната управа, която се намира на 110 м, и да се облегне на капака на кола. Там и бил намерен мъртъв.

И след като съдът приема, че отбраната съответства на нападението и докторът е невинен, въобще не се разсъждава върху други доказани факти по делото. Първо, д-р Иван Димитров е притежавал незаконен пистолет, а не упражнява професия, при която би било трудно да се сдобие със законно оръжие. Че обичал да стреля по уличните котки с въздушна пушка, може да мине и за жълт детайл, но за това свидетелства вече покойната му леля. След убийството д-р Димитров заедно със свой приятел тръгнал да търси нападателя, въоръжен и с метална брадвичка. Не го намерили, но основателно прозвуча въпросът на адвоката на близките на загиналия Красимир Елдъров, ако го беше открил, първа помощ ли щеше да му окаже, или да съдейства на погребалните агенции. И още – изхвърленият после незаконен пистолет, опитите да се заличат следите от барута по ръцете, молбите да бъдат изтрити записите от камерите в съседство… Все неща, които вероятно биха имали значение за вида и размера на присъдата, ако докторът беше признат за виновен, но той беше оправдан по обвинението в убийство.

Дали присъдата е правно издържана, ще кажат следващите съдебни инстанции. Но чисто човешката логика сочи, че саморазправата има почва у нас и от подобна съдебна практика това явление може само да се разраства.

Още

Д-р Иван Димитров за втори път е обявен за невинен
Адв. Елдъров: Не превръщайте делото срещу д-р Димитров в пример за подражание
Д-р Иван Димитров: Стрелях, но не ставаше дума за кражба, защитавах живота си
Д-р Иван Димитров излъгал, че друг е стрелял по Плъха

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...