Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Техническият университет посрещна 482-ма първокурсници
Градът Кадър на деня Образование Пловдив

Техническият университет посрещна 482-ма първокурсници

Техническият университет посрещна 482-ма студенти
Бъдещите инженери и IT-специалисти от всички 12 специалности на вуза ще се обучават през тази година по актуализирани учебни планове, каза проф. д-р Въльо Николов

Техническият университет – филиал Пловдив посрещна днес своите 482-ма първокурсници от редовно и задочно обучение с Gaudeamus igitur на хор „Евмолпея“ пред сградата на Ректората на висшето учебно заведение.

Гости на тържеството бяха ректори на четири висши учебни заведения в Пловдив, представители на общинската администрация и на община Пловдив, както и от Тракия икономическа зона. По традиция менче със здравец пред първокурсниците, за да им върви по вода, плиснаха техните колеги четвъртокурсници.

Тридесет и четвъртия випуск на вуза стартира новата учебна година с присъствено обучението на лекции, лабораторни и практически занятия. Започваме учебната 2021/2022 година с желание да се върнем към нормалността на академичния живот, каза при откриването проф. д-р Въльо Николов – директор на Техническия университет – филиал Пловдив.

Бъдещите инженери и IT-специалисти от всички 12 специалности на вуза ще се обучават през тази година по актуализирани учебни планове за бакалавърската степен.

„Това ще даде на бъдещите инженери знания и умения, съответстващи и дори изпреварващи развитието на новите поколения машини и информационни технологии. „Випуск 2021“ има шанса и привилегията да участва в изграждането на двадесетте нови лаборатории в Центъра по компетентност на Техническия университет – филиал Пловдив. Продължава доставката и инсталирането на лабораторното оборудване за тях.“ – каза проф. Николов.

Той разказа, че новата Лаборатория по роботика и автоматика вече има робот за заваряване, системи за машинно зрение, необходимо на роботите, мобилни роботи, лабораторни средства за изпитване на автомобили и двигатели, дистанционно управление на автомобили, изследване на летателни качества на самолети и дронове.

Компютърните специалисти ще се обучават и на новата пътна станция, която се дооборудва със сензорни системи, за да се изследва трафикът на натоварени пътни артерии.

Първокурсниците, които тази година започват да учат в Техническия университет – филиал Пловдив постъпиха с висок среден успех, като 19 на сто от бъдещите инженери са с бал над много добър 5.

Преподавателите от Техническия университет – филиал Пловдив очакват, че през тази година ще се възобнови традицията в обмена на студенти с чуждестранни технически университети, който през последните 2 години бе силно ограничен заради пандемията./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...