Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Официално отварят за посетители археологията под бившия Нармаг
Градът Пловдив

Официално отварят за посетители археологията под бившия Нармаг

Част от археологията под бившия Нармаг
Част от археологията под бившия Нармаг

Кметът на Пловдив Здравко Димитров символично ще пререже лентата на най-новата туристическа атракция в Пловдив  – археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица). Това ще стане днес, когато се отбелязва Световният ден на туризма, в 11.00 часа.

Така Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, намиращ се в бившия Нармаг, се отваря за пловдивчани и гости на града. С отварянето на обекта,  туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион – на пл. Римски стадион, археологията под „Екселсиор“ и най-новата под магазин H&M.

Церемонията по откриването ще се състои отвън, вляво от входа на магазин H&M, пред специално брандираната за целта витрина на най-новия туристически обект.

След прерязване на лентата, кметът и пловдивските медии ще имат възможност първи да разгледат новата туристическа атракция, като техен гид ще бъде лично археологът-проучвател на обекта Мая Мартинова–Кютова.

Ще присъстват също заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен Георги Стаменов, г-жа Ива Шишкова – пълномощник на съдружниците във фирма „СС Пропърти“ ООД –  г-н  Карл Полцхофер и инж. Рудолф Лайтнер, собственици на сградата на Търговски център Star Gallery, мениджърът на магазин H&M, доц. Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ “Старинен Пловдив“ и други.

Обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му е възложено на ОИ „Старинен Пловдив“.

В деня на откриването – 27 септември, обектът ще работи без заплащане на входен билет през целия ден. От следващия ден, посещението ще става с билет на цена 5 лева.

В края на февруари бе подписан договор между Община Пловдив и „СС Пропърти“ ООД, с който археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица) се отварят за пловдивчани и гости на града.   В следващите няколко месеца беше извършено освежаване на обекта от ОП „Жилфонд“, закупено бе оборудване и се постави фискално устройство, за да могат да бъдат продавани билети.

Още

Подписват договора за експониране на археологията под бившия Нармаг

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...