Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Павел Михайлов благодари на МК за подкрепата към културните обекти в „Родопи“
Регион Родопи

Павел Михайлов благодари на МК за подкрепата към културните обекти в „Родопи“

Павел Михайлов и Пламен Славов
Павел Михайлов и Пламен Славов

Министерството на културата изрази  положително становище към инвестиционния проект на Община „Родопи” за консервация и реставрация на църквата „Свети Атанасий” в село Бойково. Това съобщи кметът на общината Павел Михайлов след среща със заместник-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов и специално му благодари за помощта.

Църквата „Свети Атанасий“ в село Бойково е построена през 1835-1838 година. Тя е една от най-ранните в Тъмръшката нихия и много по-ранна от всички пловдивски църкви. Издигната е на една от най-високите точки на селото. Обектът е деклариран като художествен паметник на културата.

Още в началото на 2019 година тогавашният свещеник Димитър Димитров информира за пукнатини в сградата на храма и заявява искането си за съставяне на комисия, която да установи факстическото състояние  и възможностите за ремонт на църквата.

След съгласувателните процедури от страна на Министерството на културата и Националния институт за паметниците на културата общината следва да издаде строително разрешение и дейностите да започнат.

„Изключително съм благодарен на Министерството на културата в лицето на заместник-министър Славов. Вярваме, че работата по реконструкция и съхраняване в максимално автентичния вид на тази културна ценност за нашата община, каквато е храмът в Бойково, ще продължи в същия конструктивен дух и комуникация между отделните институции”, каза след срещата кметът Павел Михайлов.

Той подчерта, че в процес на съгласуване е процедурата за друг важен културен обект за общината – църквата „Св. Св. Константин и Елена” в село Първенец. Проектът е за реконструкция, рестварация и консервация. Храмът „Св. Св. Константин и Елена” е в плачевно състояние.  Дървената покривна конструкция е прогнила и има опасност да се срути всеки момент. Опасни са и подпорните колони, които също на места са разрушени. Мястото не е безопасно за хората, затова от  7 години храмът стои заключен за миряните. До момента не е направен никакъв ремонт и положението само се влошава. Затова се търси помощ от държавата.

Община „Родопи” е изпратила писмо до ведомството и за подпомагане с финансови средства за ремонт на читалищни сгради, които са на територията на населените места.

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...