Новини от Пловдив » Регион » Павел Михайлов благодари на МК за подкрепата към културните обекти в „Родопи“
Регион Родопи

Павел Михайлов благодари на МК за подкрепата към културните обекти в „Родопи“

Павел Михайлов и Пламен Славов
Павел Михайлов и Пламен Славов

Министерството на културата изрази  положително становище към инвестиционния проект на Община „Родопи” за консервация и реставрация на църквата „Свети Атанасий” в село Бойково. Това съобщи кметът на общината Павел Михайлов след среща със заместник-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов и специално му благодари за помощта.

Църквата „Свети Атанасий“ в село Бойково е построена през 1835-1838 година. Тя е една от най-ранните в Тъмръшката нихия и много по-ранна от всички пловдивски църкви. Издигната е на една от най-високите точки на селото. Обектът е деклариран като художествен паметник на културата.

Още в началото на 2019 година тогавашният свещеник Димитър Димитров информира за пукнатини в сградата на храма и заявява искането си за съставяне на комисия, която да установи факстическото състояние  и възможностите за ремонт на църквата.

След съгласувателните процедури от страна на Министерството на културата и Националния институт за паметниците на културата общината следва да издаде строително разрешение и дейностите да започнат.

„Изключително съм благодарен на Министерството на културата в лицето на заместник-министър Славов. Вярваме, че работата по реконструкция и съхраняване в максимално автентичния вид на тази културна ценност за нашата община, каквато е храмът в Бойково, ще продължи в същия конструктивен дух и комуникация между отделните институции”, каза след срещата кметът Павел Михайлов.

Той подчерта, че в процес на съгласуване е процедурата за друг важен културен обект за общината – църквата „Св. Св. Константин и Елена” в село Първенец. Проектът е за реконструкция, рестварация и консервация. Храмът „Св. Св. Константин и Елена” е в плачевно състояние.  Дървената покривна конструкция е прогнила и има опасност да се срути всеки момент. Опасни са и подпорните колони, които също на места са разрушени. Мястото не е безопасно за хората, затова от  7 години храмът стои заключен за миряните. До момента не е направен никакъв ремонт и положението само се влошава. Затова се търси помощ от държавата.

Община „Родопи” е изпратила писмо до ведомството и за подпомагане с финансови средства за ремонт на читалищни сгради, които са на територията на населените места.

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...