Quantcast
Новини Пловдив » България » Спасителят на „Курск“ готви план за изтеглянето на заседналия край Яйлата кораб
България Важно Общество

Спасителят на „Курск“ готви план за изтеглянето на заседналия край Яйлата кораб

Христо Алексиев
Христо Алексиев

Холандска фирма, която е участвала в спасяването на подводницата „Курск“, в момента изготвя план за изтеглянето на заседналия край Яйлата кораб. Това съобщи министърът на транспорта Христо Алексиев, който пристигна на мястото на инцидента, за да огледа ситуацията със заседналия кораб.

По-рано днес операцията по изтеглянето на товарния кораб „Вера Су“ беше временно прекратена. Тази сутрин беше спряна и акцията по разтоварване на заседналия плавателен съд заради попадане на азотни торове в морето и опасност от замърсяване на Черно море.

Христо Алексиев каза пред медиите, че става въпрос за престъпна безотговорност от страна на държавата, продължила години наред, както и липса на план за действие при подобни ситуации, съобщи БНР.

Той  допълни, че не разбира защо толкова време е оставено корабът да бъде изтеглен и претоварен от корабособственика и „Морска администрация“ не се е намесила по-рано в тази дейност. Алексиев  каза, че са допуснати много грешки от „Морска администрация“ – както при операцията при претоварването, така и при тази за изтеглянето на кораба.

„Сега ще проверя по веригата кой е спал и кой не си е свършил работата. И ще бъда абсолютно безкомпромисен към всички, които не са си свършили отново работата. Но това е работа, която назад във времето не е свършена по никакъв начин“ , каза министърът на транспорта.

„Лично аз поемам случая. За момента това, което можем да направим – с Военноморските сили току-що проведох разговор, има едни 4-тонни котви, да дойдат тук, за да укрепим кораба и да не стане по-голяма авария в един момент, да не бъде разбит (корабът – б.р.) от вълните, защото се очакват вълни около два метра“, добави Христо Алексиев.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...