Quantcast
Новини Пловдив » Община » Община Пловдив беше домакин на работна среща с представителите на кучешки приюти
Община Пловдив

Община Пловдив беше домакин на работна среща с представителите на кучешки приюти

Срещата с представителите на общинските приюти от страната.
Срещата с представителите на общинските приюти от страната.

В навечерието на Международния ден за защита на животните 4 октомври Община Пловдив беше домакин на втората работна среща на представителите на общинските приюти за безстопанствени животни в страната. Участие в нея взеха управители на приюти, ветеринарни лекари, общински експерти, секретари и заместник-кметове от общините Перник, Габрово, Дупница, Велико Търново, Павликени, Севлиево, Казанлък, Русе, Стара Загора, Варна, Бургас, Силистра, представители на ОДБХ – Пловдив /Областна дирекция по безопасност на храните/ и Тракийски университет – Стара Загора.

Организатори на събитието бяха ОП „Зооветеринарен комплекс“ и Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ към Община Пловдив, с подкрепата на доброволците към общинския приют и Пловдивско киноложко дружество.

Срещата откри зам.-кметът по екология и здравеопазване Анести Тимчев.

„Всяка община в страната трябва да подхожда с необходимата осъзната отговорност и лична отдаденост в работата си по решаване на проблемите, свързани с наличието на безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета. Всички ние трябва да се обединим в интерес на това, което ни заобикаля – природата, животните и в това да проявяваш грижа към тях. Това е мисия. Нужно е да насочим вниманието и усилията си към това подрастващите да получат възпитание и нашия пример за отношение към природата, към животното, а оттам и към друго човешко същество“, заяви в своето обръщение към участниците на събитието Анести Тимчев. От името на Община Пловдив той пое личен ангажимент да представи исканията на участниците в срещата пред министъра на земеделието.

По време на работната среща бяха дискутирани законовите нормативи, които регламентират дейността на общините и приютите, несъответствията и липсата на синхронизация между тях.

Задълбочено се коментира необходимостта от създаване на сдружение на общините с функциониращи приюти за животни. Очакванията към бъдещата формация са да бъдат подпомагани служителите в общинските приюти при изпълнение на техните професионални задължения; да се участва в разработването на политиките, стратегиите и практиките свързани с овладяване на популацията от безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета.

Излъчен беше инициативен комитет, който се ангажира в рамките до края на месец октомври да проучи готовността на общините да се включат в сдружението, както и да подготви необходимите за целта учредителни документи.

До края на работната среща бяха представени редица добри практики от дейността на Община Пловдив, свързани с електронната регистрация на домашните и безстопанствените кучета, успешна работа с подрастващи, провеждане на кампании, стимулиращи административната регистрация и кастрирането на домашните кучета, споделени бяха идеи за съвместни интересни инициативи в партньорство с доброволци и практикуващи ветеринарни лекари по места.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...