Quantcast
Новини Пловдив » Спорт » Почина футболният бос Бернар Тапи
Спорт Спорт Важно

Почина футболният бос Бернар Тапи

Бернар Тапи Снимка: gong
Бернар Тапи Снимка: gong

Френският бизнесмен и бивш министър Бернар Тапи е починал днес сутринта от рак на 78-годишна възраст, съобщи семейството му, преде гонг. Съболезнования изказаха френски политици и футболният клуб Олимпик (Марсилия), на който Тапи бе президент и изведе до титлата в Шампионската лига през 1993 година.

Френският премиер Жак Кастекс отдаде почит на бившия евродепутат и министър, определяйки го като „боец“. От 2017 г. Тапи се бореше с рак на стомаха и състоянието му постепенно се влошаваше.

Тапи е роден в Париж през 1943 година. Той е син на водопроводчик и след детство в бедните предградия успява да стане един от най-богатите хора във Франция и да купи Олимпик (Марсилия) през 1986 година, а компанията за спортни стоки Адидас (Adidas) – през 1990 година. Предприемачът съживява западащия клуб и го извежда не само до титла в Шампионската лига, но и до петкратна победа в първенството на Франция.

Същевременно навлиза в политиката, привнасяйки чар в консервативните политически среди на Франция и намирайки подход към младежите и работническата класа.

Тапи привлича вниманието на нацията в дебат с лидера на крайната десница Жан-Мари Льо Пен през 1989 година. През същата година за първи път е избран за депутат, с което започва възходът му към правителствени позиции. Той участва в кабинета на президента социалист Франсоа Митеран като министър за градските райони през 1992-1993 година.

В средата на 90-те обаче позицията му започва да се разклаща с натрупването на бизнес проблеми и съдебни дела.

„Бях богат, вече не съм. Бях модерен, вече не съм. Бях президент на тим от европейския шампионат, вече не съм. Управлявах бизнес, вече не го правя. Много французи имат повече основания да се оплакват от мен“, каза Тапи в интервю за „Фигаро“ през септември 1995 година.

През 1995 г. той е осъден на затвор за договаряне на мачове, докато е бил начело на Олимпик (Марсилия). Две години по-рано е продал Адидас и това става началото на най-дългата и сложна юридическа сага около името му. Случаят продължава над 20 години на разследвания и съдебни решения.

Еклектичният магнат се е пробвал и в актьорското изкуство, поемайки роля във филм на Клод Льолуш от 1996 година, малко след като е обявил фалит. В издателският бизнес навлиза през 2012 година, купувайки местни вестници в Южна Франция.

През 60-те години Тапи има и пуснати поп парчета, както и песента „Reussir Sq Vie“ от 1985 година. През 1985 г. и 1986 г. отбор, който той създава, печели Тур дьо Франс.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...