Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Pandora Papers: Путин има тайна собственост в Монако
Важно Свят

Pandora Papers: Путин има тайна собственост в Монако

Владимир Путин
Владимир Путин

35 действащи и бивши световни лидери и над 300 управленци са във фйловете, които изтекоха в Pandora Papers, съобщи Би Би Си.

Те разкриват, че кралят на Йордания има собственост за над 70 милиона лири във Великобритания и САЩ. Бившият преимер на Англия Тони Блеър пък е спестил 312 000 лири данъци при покупката на лондонския си офис. Той купува офшорка, която притежава сградата, пише „24 часа“.

Изтеклите данни сочат, че руският предидент Владимир Путин има тайна собственост в Монако, а чешкият премиер Андрей Бабиш е забравил да деларира офшорка, която е купила две къщи в Южна Франция за 12 милиона лири.

Това е поредното изтичане на документи след FinCen Files, Paradise Papers, Panama Papers и LuxLeaks.

Файловете са разгледани от международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ), като са участвали над 650 репортери.
Разгледани са 12 милиона документа от 14 финансови институции в Британски Виржински острови, Панама, Белиз, Кипър, ОАЕ, Сингапур и Швейцария.

Някои от посочените в тях вече са обвинени в корупция, пране на пари и избягване на данъци. Но отново се потвърждава, че богатите легално си правят фирми, за да купуват недвижима собственост в САЩ.
В документите се посочват собствениците на 95 000 офшорки, които стоят зад покупките.

Така например семейството на президента на Азербайджан Илхам Алиев е купило собственост във Великобритания за над 400 милиона лири. На всичко отгоре са спечелили и 31 милиона от продажба на кралския тръст, който управлява имотите на Елизабет II.

Кралят на Йордания има имоти в САЩ и Великобритания за 70 милиона лири. Притежава един куп фирми в Британските Виржински острови и други данъчни убежища, като Абдула II бин Ал-Хюсеин е купил 15 имота от 1999 г. насам.

Те ключват три съседни имота с изглед към окена за 50 милиона лири в Малибу, Калифорния, както и такива в Лондон и Аскът във Великобритания.

Адвокатите на краля твърдят, че всичко е купено от собственото му богатство, което той използва и за доброто на хората на Йордания.
Други които са разкрити:

– Президентът на Кения Ухуру Кенията и шест члена на неговото семейство имат мрежа от офшорки. Имат участие в 11 фирми с имоти за 30 милиона долара;

– Вътрешният кръг на премиера на Пакистан Имран Хан, вклюително министри и техни близки, държат тайно фирми и тръстове с милиони долари;

– Юридическа фирма, основана от президента на Кипър Никос Анастиадис е предоставяла филшиви собственици на компании, включително и на руски олигарх с обвинения за измама;

– Президентът на Украйна Володимир Зеленски е прехвърлил офшорка малко преди да спечели изборите;

– Президентът на Еквадор Гиермо Ласо има тръст в Северна Дакота, който плаща всеки месец на близките му;

– 11-годишният син на президента на Азербайджан Илам Алиев – Хейдер притежава офис сграда в Мейфеър, Лондон за 33 милиона лири.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...