Quantcast
Новини Пловдив » България » Брендо с украинско гражданство, може да не излежи присъдите у нас
България Съд и Прокуратура

Брендо с украинско гражданство, може да не излежи присъдите у нас

Евелин Банев - Брендо

Евелин Банев-Брендо може да не излежи присъдите си за трафик на кокаин и пране на пари. Брендо е освободен от ареста, тъй като е украински гражданин. Официално България, Румъния и Италия още не са уведомени от съда в Киев. Две от червените му бюлетини в Интерпол още са активни.

При обиск по време на задържането на Евелин Банев-Брендо в автомобила му е намерен украниски паспорт, издаден на 15 декември 2015 година.

„В който е записано, че той е украински гражданин. И понеже това подлежи на изследване, те правят една експертиза на паспорта и се установява, че паспортът си е съвсем редовен“, заяви адвокат Марин Марковски.

Банев е придобил украинското си гражданство още през лятото на 2015 година. Или около една година преди Брендо да изчезне и да бъде обявен за издирване с Червена бюлетина на Интерпол за излежаването на три присъди – по една от Италия и Румъния за трафик на кокаин и една от България за пране на пари придобити от трафик на наркотици.

„Но в негов интерес е да не ходи в затвора. 36 години не са малко“, коментира адвокат Марковски.

Така Брендо точно с украинското си гражданство може да избегне излежаването на присъдите. Според чл. 25 на украинската конституция, гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава. Именно по тази причина Евелин Банев е освободен, а делото за екстрадицията му по искане на България, Румъния и Италия е завършило с отказ за предаване.

„Има един принцип в екстрадацията, това е принципът на суверенитет. Т.е. тази държава не дава своите граждани. Сега до колко и справедливо и уместно, това е отделен въпрос“, допълни Марин Марковски.

Според източници на „По света и у нас“ документите по случая от Украйна още не са пристигнали в България. Според член 4 на украинската конституция в Украйна има единно гражданство. На този етап обаче няма информация дали Банев е прекратил българското си гражданство. Справка показва, че червените бюлетини за издирване на Интерпол, издадени от България и Румъния, все още са активни. Ако Брендо напусне Украйна и премине в която и да е друга държава, той ще бъде задържан и тогава може да бъде предаден на българските власти, предава БНТ.

Още

Задържаха Евелин Банев-Брендо
Съдът в Киев остави Брендо в ареста

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...