Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Фабрика в Царацово произвежда оптична техника за цял свят СНИМКИ
Бизнес Важно Марица Регион

Фабрика в Царацово произвежда оптична техника за цял свят СНИМКИ

Стефан Стоянов присъства на откриването на фабриката и разговаря с основателя на фирмата Георги Георгиев
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Галина ГЕОРГИЕВА

Фабрика за високоспециализирана оптична техника в “ Тракия икономическа зона“ в  с. Царацово бе открита днес. Българската компания Cimcoop инвестира над 7 милиона лева в новата база, а продукцията се изнася в цял свят. На церемонията присъстваха зам.-министъра на икономиката Красимир Киряков, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, дипломати, партньори от френскси и английски фирми, представители на община Марица.

Основателят и управител на фирмата Георги Георгиев и синът му Калин Георгиев, който е изпълнителен директор, обявиха, че производството години наред е било в Панагюрище, но през 2018 година решили да изместят фабриката в Пловдив.

Основателят и управител на фирмата Георги Георгиев и синът му Калин Георгиев, който е изпълнителен директор

Георги Гергиев създава фирмата в началото на 90-те години и сподели, че оптичната индустрия на България в края на 80-те  години е била на високо ниво, а заедно с ГДР страната ни е заемала водещи позиции в чужбина. „Имахме кадри, капацитет, но нямахме пазари, дотогава продукцията на оптичните фирми беше ориентирана към оръжейния бизнес –  произвеждахме термични глави за ракети,  оптични прицели, оптични системи за оръжия, но след като този пазар изчезна, трябваше да се търсят нови възможности. Решихме да работим с фирми от Израел, изнасяхме елементи основно за инфрачервената техника. Създадохме по-късно връзки с фирма “ Талес“ и до днес реализираме успешно търговско и техническо сътрудничество вече 25 години. Произвеждаме оптични елементи, както цивилни, така и военни изделия, предлагаме високотехнологични изделия, които „Талес“ произвежда“, разказа Георги Георгиев.

Основателят и управител на фирмата Георги Георгиев и синът му Калин Георгиев

Той допълни, че са създали свое производство, като фирмата успяла да привлече квалифицирани кадри и е закупила модерни машини, с което успешно се е включила на европейските и световните пазари.

„Имахме три възможности – да разширим базата  в Панагюрище, да се преместим в София или в Пловдив. Спряхме се на Пловдив, защото тук е индустриалният център на Балканите. Освен това има обособена Икономическа зона. Фабриката се намира близо до магистрала „Тракия“, разчитаме на  Техническия университет за висококвалифицирани кадри. В Пловдив работната ръка и пазара на труда е динамичен, има експерти, Пловдив е чудесно място за създаване на семейство, има доста международно присъствие, което е важно за привличане на карди от чужбина“, сподели Калин Георгиев.

Новата база е разположена на 2500 кв.м., а инвестицията е за 7 млн. лева. Във фабриката работят 50 души, като част от кадрите са от Панагюрище. Семейство Георгиеви са решили в следващите няколко години да разширят фабриката, като в нея могат да работят до 180 специалисти. „Вдъхновение за сградата черпихме от различни места, обиколили сме производства във Франция, САЩ, Германия, Израел, фирми, които са световни лидери. Може да се видят прилики със заводите на „Тесла“, разкри Калин Георгиев.

Зам.-министърът на икономиката Красимир Киряков призна, че като пловдивчанин е  щастлив да присъства на откриването на новата фабрика. „Горд съм, че тук беше създадена такава икономическа зона, която е гордост за България и Балканите. Тази фирма е пример в каква посока трябва да се развива икономиката на България –  високите технологии и високата добавена стойност. държавните институции трябва да бъдат помощник на бизнеса“, категоричен бе зам.-министърът на икономиката. Той каза още, че сред основните задачи на служебния кабинет е да се внесе Плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел по-скоро, защото това ще бъдат първите свежи пари, които ще дойдат в страната ни. „Успех и да ме каните по-често в Пловдив да откриваме такива предприятия“, обърна се към домакините си зам.-министърът.

Зам.-кметът Стефан Стоянов обяви, че подкрепата на индустрията и развитието на индустриалните зони са ключ към устойчивото развитие на страната и региона. Като пример Тракия икономическа зона и компаниите, които произвеждат качествени продукти и изнасят за целия свят.

„Дори  през миналата година тук безработицата достигна едва 8%, а през лятото средната безработица е около 3%. Днешният пример на Cimcoop е много важен. Това няма да е най-голямата инвестиция за годината, няма да е тази, която разкрива най-много работни места, но това ще е една от перлите на региона и пример за новата българска индустрия, каквато  искаме да се развива – високотехнологична, добре специализирана, с мисъл за бъдещето и със силни позиции на международните пазари. Фирмата ще е един от примерите накъде ще се развиват Пловдив и региона – във високотехнологични производство, които могат да си позволят добре платена работна ръка от целия свят“, каза Стефан Стоянов.

Фирмата произвежда оптични елементи, възли и прибори, като набляга на инфрачервени технологии, оптични лещи, обективи, стъкла и огледала за нощно виждане.  Семейство Георгиеви са се включили в проект по създаване на ултрамодерна 8к камера. Продукцията се пласира в чужбина, като партньори са фирми от Западна Европа, САЩ, Израел, Сингапур. Имат лиценз и за производство на военни изделия в САЩ.  Във фабриката се извършват едни от най-фините диамантени шлифовки./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...