Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Възраждат идеята за регионален център за жертви на сексуално насилие
Общество Пловдив

Възраждат идеята за регионален център за жертви на сексуално насилие

Срещата за създаването на център за жертвите на сексуално насилие.
Срещата за създаването на център за жертвите на сексуално насилие.

Регионален център за жертви на сексуално насилие ще бъде изграден в Пловдив. Процедурата е стартирала още през 2016 година, но заради пандемията от коронавирус е останала само на хартия. Проектът беше представен в Областната администрация от Дияна Видева от асоциация „Деметра“ и Теодора Манева от посолството на Великобритания. Идеята бе подкрепена от областния управител Ангел Стоев.

В осъществяването на проекта освен областна управа се включват Община Пловдив и основно дирекция „Здравеопазване“, както и полицията. В Бургас вече има изграден такъв център като към него са се присъединили още няколко общини в региона.

„Моделът на функциониране е британски. Целта е да се предостави комплексна услуга на едно място, а не жертвите на сексуално насилие да се разхождат по институциите. По тази причина е предвидено да има здравен център с необходимото оборудване и специалисти, кризисни консултанти и терапевтично обслужване. Предлаганата грижа е и за мъже, и за жени, а центърът е конфиденциално място“, обясни Дияна Видева от фондация „Деметра“. Тя допълни също, че центърът има свой борд за управление с представител на всяка от институциите.

„Имате подкрепата ми. Предлагам да сформираме работен екип от представители на Община Пловдив и Областна администрация, които да посетят вече изграденият и функциониращ център в Бургас, за да почерпим опит и добри практики, които да приложим тук“, каза областният управител. Представител на посолството на Великобритания увери, че с тяхна помощ ще се търсят средства за издръжката на центъра. Шефът на дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив д-р Калин Калинов представи възможностите за базиране на центъра, а областният управител пое ангажимент за обсъждането им на следващото заседание на Областния оперативен щаб.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...