Quantcast
Новини Пловдив » България » Кирил Петков: Бих поел отговорност да съм премиер, но може да се намери по-добър
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Кирил Петков: Бих поел отговорност да съм премиер, но може да се намери по-добър

Кирил Петков

Аз бих поел тази отговорност да стана премиер, но не бих поставял условие към нашите партньори, защото може да има и по-добър кандидат“. Това заяви пред Нова телевизия лидерът на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.

„Целият ми бизнес беше изцяло в България. Винаги съм смятал, че данъците ни са достатъчно ниски, за да си плащам всичко в България и да не мисля за допълнителни оптимизации. Има и инвеститори, които предпочитат различни юрисдикции”, коментира той. Според него фокусът около казуса „Досиетата Пандора” трябва да е друг. „Когато се знае, че офшорните компании не са нещо хубаво, а данъкът в България е малък – ние трябва да използваме това. Можем да се превърнем в портал за европейските пазари. Тук те ще плащат ниски данъци и то легално”, обясни Петков.

Той коментира и части от програмата на новата си партия. „КПКОНПИ трябва да започне да работи много по-силно. Имаме цялата нормативна база, но активността я няма. Ако искаме да говорим за 0 корупция, то тази агенция трябва да работи различно”, каза Петков.

Той обясни, че най-важното за „Продължаваме промяната” и партиите на промяната е да имат 121 депутати в следващия парламент.„Ние ще седнем на коалиционна маса, ако избирателите така ни подредят и ще говорим кои са възможните кандидати и кой е с най-добрата квалификация. Аз бих поел тази отговорност да стана премиер, но не бих поставял условие към нашите партньори, защото може да има и по-добър кандидат“, коментира Кирил Петков.

По думите му важното е трите партии „Продължаваме промяната“, „демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ да направят така, че ако избирателят гласова за една от тях,  да не се страхува, че след изборите ще се изпокарат. „Трябва да спрем с идеята „едни наши хора на едни позиции“. Това трябва да приключи! Стига толкова калинки! Ние няма да спънем по име никого, ако усетим, че е по-добър капацитет от нас. Време е да вкараме експертиза и знания, за да тръгне напред държавата”, добави Петков.

Той обясни още, че  бъдещото управление ще е коалиционно. „В коалициите трябва да има и доза компромис. За ИТН вратата ще бъде отворена също. Ние отказахме да бъдем техни министри, защото имаме различна визия за икономическо развитие. Там има доста различна концепция. Ние искаме висок растеж, свобода за бизнеса, искаме да имаме инвестиции в образованието и здравеопазването. Не ни е чак толкова важно, колкото на тях, да бъде бюджетът на плюс, особено в следващите една-две години. Ние не влизаме в политиката с его. Ще има хора, които ще използваме като мост от ИТН“, каза Петков.

Според „Продължаваме промяната” данъците не трябва да се пипат. Те се обявяват и за смяната на главния прокурор.

„Големият капацитет на Лозан Панов е в прокуратурата и смятам, че той трябва да е главен прокурор. Президентът Румен Радев също трябва да остане на поста си”, каза Петков.

Казусът с канадското гражданство

„Аз вярвам, че важният момент в казуса е 21 април. Конституцията е спазена. Бих се радвал Конституционният съд да ме конституира като страна в това дело, за да представя цялата си аргументация”, обясни Петков.

„Бих се разочаровал, ако оттук нататък българи в чужбина, които правят всичко възможно да се върнат в България, нямат право да влизат в управлението докато не се приемат бележките от чуждите страни. Това за мен ще е леко предаване на суверенитета“, посочи още Петков./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...