Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Премиерът на Румъния загуби вот на недоверие
Свят

Премиерът на Румъния загуби вот на недоверие

Флорин Къцу

Румънският парламент гласува с голямо мнозинство вот на недоверие на правителството на премиера Флорин Къцу, което беше на власт едва девет месеца, съобщи Ройтерс.

Вотът беше внесен преди дни от най-голямата опозиционна партия в Румъния – Социалдемократическата по повод несправяне на правителството в коронавирусната пандемия и заради факта, че страната е с една от най-ниските степени на имунизация в Европейския съюз.

Новината идва в деня, в който Румъния отчете най-много регистрирани инфекции с Covid-19 от началото на пандемията – 15 037, и почти рекордно висок брой смъртни случаи, свързани с болестта – 252 за последното денонощие.

Румъния е в политическа безизходица в продължение на месец, заплашвайки нейното икономическо възстановяване и усилията ѝ да намали големия дефицит.

„Правителството на Къцу падна с голяма разлика от 281 гласа или много над необходимия минимум от 234 гласа“, заяви депутат от опозицията.
Днешният успешен вот на недоверие може да доведе до предсрочни общи избори, като редовните избори първоначално бяха определени за 2025 г.
Флориан Къцу, който стана министър-председател през декември 2020 г., ще изпълнява длъжността изпълняващ премиерската длъжност, докато не бъде избрано ново правителство. Неговата администрация вече оцеля при един вот на недоверие, който се проведе през юни./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...