майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Радостин Чолаков от Математическата гимназия получи награда „Джон Атанасов“
Важно Образование

Радостин Чолаков от Математическата гимназия получи награда „Джон Атанасов“

Деветокласникът от МГ „Акад. Кирил Попов“ Радостин Чолаков получи наградата от президента Румен Радев

Деветокласникът Радостин Чолаков от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив бе удостоен с награда „Джон Атанасов“ за 2021 година. Тя се връчва на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб. На церемония в Гербовата зала държавният глава Румен Радев връчи вчера  отличията на тазгодишните лауреати на президентската инициатива.

Радостин Чолаков е отличен в индивидуалното класиране на Националната олимпиада по информационни технологии през 2021 г. за своя проект „АзБуки.ML“. Проектът му е на първо място в категория „Разпределени уеб приложения“ на НОИТ 2021 г. Създаденият от Радостин изкуствен интелект реши задачите от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 процента точност. Извоювал е и първо място в направление „Софтуерни приложения“ с проект „AnyGoal” на Национален есенен турнир “Джон Атанасов”.

Носител е на: Грамота за отлично представяне и медал от Двадесет и първа ученическа конференция на Ученически институт по математика и информатика – БАН, Грамота за отлично представяне и медал от Ученическа секция на 50-ата пролетна конференция на Съюза на математиците в България и първо място в категория „Приложни системи“ на Пролетен турнир по информационни технологии – Велико Търново 2021 г. Преподавател с най-голям принос за успехите му е инж. Мария Василева, учител по информатика и информационни технологии в МГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив.

„Винаги е вдъхновяващо и впечатляващо, когато виждаме толкова талантливи деца, излезли от българските школи. България се връща на картата на Европа не само с учениците – олимпийци, но и с възможностите да развиваме наука на световно ниво, която да бъде полезна за икономиката.“ С тези думи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се обърна към носителите на наградите „Джон Атанасов“. Отличията се връчват за 19-а година на изявили се в световен мащаб млади български изследователи в областта на компютърните науки.

„През последните години беше трудно, но някои неща се промениха в положителна посока. Нека си спомним колко трудно беше да повишим престижа на професионалните гимназии. През последните години имаме няколко професионални гимназии, които са гордост и за учителите, и за учениците. Открихме 260 STEM кабинета и подготвихме програма, която да осигури такива кабинети за всяко училище в страната. В националния STEM център ще има място за БАН и за Софийския университет, и за всички тези преподаватели, които осигуряват връзката между науката, висшето и средното образование. Нека да припомним и центровете за научни постижения. Някои от тях в сътрудничество с най-добрите университети ще дадат възможност на завършилите висшето си образование в България или в чужбина да се реализират тук“, каза още министър Денков.

Отличия в категория „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ получиха четирима ученици и един абитуриент.

Президентът Румен Радев връчи грамота също на Андон Тодоров, който е в XII клас в СМГ „Паисий Хилендарски“. Негов преподавател по информатика е Иво Дилов.

Със сертификат за високи постижения в категорията „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ тази година са отличени дванайсетокласниците Мартин Копчев от ПМГ „Акад. И. Гюзелев“, Габрово, Румен Михов от МГ „Атанас Радев“ в Ямбол и завършилият през 2021 г. МГ „Баба Тонка“ (Русе) Виктор Кожухаров.

В категория „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ тази година са отличени двама млади учени. Грамота получи Ванеса Гецева – бакалавър по компютърни науки и биоинформатика от Ramapo College of New Jersey и в момента докторант в сферата на биологичните науки в Columbia University. От 2020 г. насам Ванеса работи по проект в сферата на изчислителната биология в колежа Weill Cornell Medicine.

Грамота в същата категория получи и Христо Тодоров – дванадесетокласник в ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ в Кюстендил. Христо е спечелил редица отличия в България и в чужбина, има три авторски научни и приложни проекти в областта на машинното обучение и много други постижения./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...