Quantcast
Новини Пловдив » България » Част от моряците на „Вера Су“ вече искат да напуснат кораба
България Важно

Част от моряците на „Вера Су“ вече искат да напуснат кораба

Корабът "Вера Су"
Корабът "Вера Су"

Трима души от екипажа на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“ вече желаят да напуснат плавателния съд, съобщиха от Министерството на транспорта. Все още обаче никой от тях не го е направил. До момента беше известно, че деветимата моряци отказват заради страх от депортиране, съобщи bTV.

На този етап все още не е ясно кога точно екипажът на „Вера Су“ ще бъде разпитан, а според специалиста по морско право Христо Раев от това има смисъл, само ако се направи веднага след инцидента. „Две седмици по-късно при разпит на екипажа далеч няма как да бъде открита реалната ситуация при засядането. Това е ненужно и протоколно действие. Това е измиване на ръцете, че нещо сме направили“, каза той.

Според адвокат Раев още в първите часове след инцидента „Морска администрация“ и „Гранична полиция“ е трябвало да предприемат действия по осъществяването на разпит и посочи, че при едно произшествие виновните лица ходят при прокурора, а не обратното.

Горивото и смазочните материали на борда са източени почти на 100% и така и при най-лош сценарий няма да се стигне до екокатастрофа, категорични са специалистите. Горивото е прехвърлено на борда на катера „Самара“ с капитан Петър Петров. По думите му вълните са били големи и е имало риск буквално да се качат с него на палубата на кораба. За щастие, това не се случва, макар техният съд да е с щети след операцията.

Капитан Петров, който от близо 50 години е в морето разказва, че екипажът на „Вера Су“ е съставен предимно от млади момчета с изключение на капитана и старши помощника, но са действали адекватно по време на операцията. „Личеше си, че хората не са от вчера на кораба. Знаеха си там какво трябва да направят и в общи линии се справиха и те добре“, каза той./ПловдивПрес

Дрон не откри замърсяване на водата около „Вера Су“

Източват още гориво от заседналия кораб „Вера Су“

Корабът „Вера Су” потъва, екипажът отказва евакуация

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...