Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Дипломати почетоха първия архитект на Пловдив – Йосиф Шнитер
Градът Пловдив

Дипломати почетоха първия архитект на Пловдив – Йосиф Шнитер

С дипломатическа церемония бе чествана 169-годишнината от рождението на Йосиф Шнитер, първия архитект на Пловдив след Освобождението и създател на множество емблематични сгради. Извънредният и пълномощен посланик на Чехия в България Лукаш Кауцки, дипломати от мисията и почетният консул на Прага в Пловдив доц.д-р Иван Соколов поднесоха венци пред паметника на Йосиф Шнитер на пл. „Независимост” и така продължиха традицията да се чества делото на архитекта, чието творение е съвременният облик на града.

Той е заложен като визия в първия Генерален регулационен план, изработен от Йосиф Шнитер в периода 1888-1891 г. и одобрен през 1896 г. В него се съчетават модерни за времето си тенденции с историческото наследство и така се получава неповторимият чар на града.

Сред проектите на Йосиф Шнитер са църквата „Св. св. Кирил и Методий“ и Пловдивското девическо училище, където днес се помещава Градска художествена галерия, камбанарията на катедралния храм „Света Богородица”, Гражданския клуб, сградата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, първия Общински дом – сега Регионален природонаучен музей, обществени и жилищни сгради. Талантът на чешкия архитект оставя множество ярки знаци в градската среда.

Той живее е работи в Пловдив в продължение на 36 години – от 1878 до 1914 г. Взима дейно участие в Съединението на Княжество България с Източна Румелия и в Сръбско-българската война от 1885 г.

Йосиф Шнитер е роден в чешкия град Нови Биджов през 1852 г. и е завършил Виенската академия за военни инженери. Пристига в България като доброволец в Руско-турската война (1877-1878). Той е една от най-ярките фигури в обществото на чешки инженери, индустриалци, учени и творци, които помагат за развитието на младата българска държава след 1878 година.

Възможностите за активизиране на отношенията между отделни региони в България и Чехия в наши дни обсъдиха посланик Кауцки и областният управител на Пловдивска област Ангел Стоев на специална среща, която се състоя след церемонията по повод 169-годишнината на Йосиф Шнитер./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...