Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Обявиха нова мярка за сваляне на цената на тока за бизнеса
Бизнес България Важно Общество

Обявиха нова мярка за сваляне на цената на тока за бизнеса

Шефът на КЕВР Иван Иванов ще каже днес с колко поскъпва животът.
Шефът на КЕВР Иван Иванов

Нова мярка сваля цената на тока за бизнеса, обявиха министърът на енергетиката Андрей Живков и председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. Тя засяга небитовите потребители, които плащат ползваната електроенергия по цени на доставчик от последна инстанция.

„Новата мярка е насочена към малките и средните бизнес потребители, които от 1 юли излязоха на свободния пазар. Тогава той се отвори изцяло за небитовите потребители, което предполага, че всички тези фирми трябва да си намерят доставчик. За съжаление, голяма част не са успели да го направят и са отишли при доставчик на последна инстанция. Там цената е по-висока от тази на пазара. 41% са тези, които са излезли на по-високи от пазарните цени”, заяви Живков, цитиран от Нова.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов беше категоричен, че се налага да се предприемат мерки, за да се облекчат тези фирми.

„Днес КЕВР прие проект на изменение на методиката за определяне на цена за тока на доставчик от последна инстанция. Чрез промяна на формулата, по която се определя тарифата от последна инстанция, за всеки мегават/час тя се намалява с между 15 и 30 лв. при цените на европейските пазари. Ако тези цени постепенно навлязат на българската борса, намалението може да се окаже и над 30 лв.”, посочи той.

По думите му мярката има временен характер, като предложението на КЕВР е тя да бъде предлагана за 3 месеца. Иванов посочи и причината за това. „По начало европейското законодателство предвижда цената на тока от доставчик на последна инстанция  да бъде най-висока, защото тя трябва да има дисциплиниращ ефект върху потребителите”, каза той.

Доц. Иван Иванов изрази надежда мярката да влезе в сила от 1 ноември.

Още

КЕВР: 20-30% скок на тока и парното от 1 януари

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...