Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев: Заварихме отношенията между България и Северна Македония в задънена улица
България Важно Политика

Радев: Заварихме отношенията между България и Северна Македония в задънена улица

Румен Радев
Румен Радев

Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за региона. През май заварихме отношенията в задъдена улица. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз, същността на проблема е системната дебългаризация, заяви президентът Румен Радев в Словения.

„Системното унищожаване на българското културно историческо наследство в тази страна. Нашите позиции са ясни – докато този процес продължава и са потискани основни права, ние няма как да кажем „да“ на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, публично говорене, от държавната политика, тогава нашият народ е готов да каже „да“. Искаме ясни правнообвързващи документи за този процес“, допълни Румен Радев, цитиран от БНТ.
По думите му ключът към съгласие на България не е сложен, а зависи от Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година.

„Следва да бъде призната историческата истина в отношенията с България, време е за исторически компромиси и помирение, необходимо е скъсване на македонизма“, добави държавният глава.
Според него се очаква двустранният протокол да бъде готов в началото на ноември.

Държавният глава Румен Радев представлява България на Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която се провежда днес в Бърдо, Словения.

Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки от Европейския съюз започна на 5 октомври с дискусия, посветена на актуални въпроси от дневния ред на Европейския съюз.

България и Република Северна Македония работят по Протокол 5 + 1, който да съдържа правнообвързващи гаранции за изпълнение на поетите в Договора от 2017 година решения.

Протоколът ще съдържа шест точки, някои от които са македонските българи да бъдат записани наравно с останалите нередности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина. И още: Да бъдат променени учебните програми, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, каквито стотици сигнали постъпват към България на фона на преброяването в югозападната ни съседка, държавното ръководство в Скопие ясно и категорично да скъса с идеологемите на тоталитарното минало.

България настоява още гаранциите да бъдат изведени на ниво Съвет на ЕС, а не да бъдат част от Процеса по стабилизиране и асоцииране, където България няма право на вето. След срещите на Радев с Вархеи и Заев, както и с Меркел, Макрон, френският президент и северномакедонският премиер запазиха мълчание.

Още

Румен Радев се среща със Зоран Заев

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...