Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Доц. Ангел Кунчев: Маските за учителите и големите ученици ще са задължителни
COVID-19 България Важно Здраве

Доц. Ангел Кунчев: Маските за учителите и големите ученици ще са задължителни

Доц. Ангел Кунчев

Ще бъде издадена заповед относно препоръките на МОН, за да станат задължителни на национално ниво. Маските в клас за учителите и по-големите ученици ще станат задължителни, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти, който коментира четвъртата вълна на коронавируса.

„Указанията на МОН за училищата имат пожелателен характер. Оставено е на директорите да преценяват кое до каква степен ще се изпълнява. Време е тези мерки да станат задължителни. Говоря за носенето на маски от деца над начален курс и всички учители“, уточни Кунчев.

Според него е важен и ротационният принцип, но и е много важно да няма смесване на деца от различни паралелки след училище на курсове по танци, език и т.н.

По-рано от Министерство на здравеопазването съобщиха, че се наблюдава ръст на регистрираните случаи на коронавирус при децата и учениците, както и сред потребителите на услуги в домове за възрастни хора.

Доц. Ангел Кунчев обяви, че България е в разгара на четвъртата COVID вълна и имаме 10-14% увеличение на случаите на коронавирус в сравнение с миналата седмица.

По думите му след Габрово в тъмночервената зона влизат  Сливен, Видин, Перник и Монтана. „Факт е, че имаме близо 5500 настанени в болници, има отделни региони, в които значително е по-висока заболеваемостта. Вероятно от следващата седмица и други региони ще стигнат такива високи стойности. Това показва, че сме в разгара на четвъртата вълна“, коментира доц. Кунчев.

„Ако гледаме какво се случва при съседите, може да очакваме значително по-високи нива, които се надявам, че няма да достигнем, както не ги достигнахме при втората и третата вълна. Ръст на заболяването в Централна, Източна Европа и на Балканите е налице. Засега най-засегнати сме ние, Сърбия, Северна Гърция, Румъния. Много бързо расте заболяемостта в Унгария, в трите балтийски страни също. В момента Източна и Централна Европа са в пика на заболяемост. Дали той ще бъде достигнат в рамките на този месец, или не, ми е трудно да кажа. Много е вероятно. Очакваме с нетърпение мига, в който ще достигнем най-високите стойности и ще започне поетапно нормализиране. Въпросът е през това време хората, които се срещат с вируса и заболяват, да имат достъп до медицински грижи, да могат безпрепятствено да влизат в болница и да се лекуват ефективно, допълни още доц. Ангел Кунчев./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...