Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Анастас Герджиков: Аз не съм кандидатът на ГЕРБ
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Проф. Анастас Герджиков: Аз не съм кандидатът на ГЕРБ

Проф. Анастас Герджиков: Аз не съм кандидатът на ГЕРБ
Проф. Анастас Герджиков

„Аз не съм кандидатът на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ, те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан с тях”. Това заяви пред Нова телевизия проф. Анастас Герджиков. Той коментира мотивацията си да влезе в битката за „Дондуков“ 2.

„Мотивацията ми е свързана с това, че сме в много тежка политическа криза. Все по-разединени сме. Аз нямам намерение всички да се прегърнем и различията да отпаднат, но е важно да се обединим около важните за обществото теми. Ако това беше направено, нямаше да се стигне до толкова много избори за една година”, каза Герджиков.

Той съобщи, че е бил предложен от Красимир Вълчев на ръководството на партия ГЕРБ да го подкрепят, вместо да излъчат свой кандидат.

„Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и г-н Вълчев, а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там дойде и изненадата – г-н Борисов каза, че съм подходящ кандидат и няма нито едно условие към мен. ГЕРБ са били три пъти последователно в управлението и са правили много грешки през годините. За толкова време няма как да не сгрешиш. Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти, аз смятам, че те са направили и полезни неща”, коментира кандидатът за президент.

Той призна, че е разчитал  най-много на подкрепата на дясно-центристките партии и не  пожела да отговори на въпроса за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори.

„Аз приемам политиките на ГЕРБ по едни въпроси, а по други изобщо не ги приемам. През годините тази партия омекна, въпреки всичко, което се говори. Първото им управление беше най-проблемно. Тогава имаше поредица от грешки, които доведоха до силно влошаване на нещата в образованието. Ескалацията на нещата през третия мандат на ГЕРБ не се дължи само на техни грешки, а и на други причини”, смята проф. Герджиков.

Той коментира обвиненията на Лозан Панов, че ГЕРБ предава президентската институция на ДПС със следните думи.„Аз нямам нищо общо с ДПС. Никога не съм бих техен член или симпатизант. Не познавам г-н Карадайъ и г-н Доган. Никога в живота си не съм срещал Пеевски. Това, което Лозан Панов казва, е много странно за мен. Смятам, че той е подведен и му предлагам да провери тази информация. Или да покаже доказателство, или да се извини. Неговата основна позиция е да бъдем почтени”.

За Румен Радев каза, че едно нещо не иска да прави като него – неговата остра реакция срещу определени партии и противопоставянето му срещу определен тип политика. „Президентът не може да каже, че е срещу дадена личност и срещу цялата партия. Това не е работа на президента. Той може да обича един или друг, но трябва да работи с всички. Готов съм на пряк телевизионен сблъсък с всеки”, каза още Герджиков.

Той обясни, че няма да получи подкрепа от ДПС на първи тур, защото те имат действащ кандидат. „Нека не забравяме, че действащият президент получи официалната им подкрепа още на първи тур. Ще приема подкрепата на всички партии, защото тя е подкрепата на техните избиратели”, посочи кандидатът за държавен глава.

Той добави, че управлението на страната „очевидно трябва да е коалиционно”. „Важно е обаче да не се късат всичко мостове с останалите. Струва ми се, че не е възможно да вървим напред, ако сме противопоставени по всички въпроси. Нека не позволяваме на партиите да спорят по въпроси, по които обществото има консенсус”, казва Герджиков. Той изрази мнение, че следващото правителство няма да изкара 4 години.

Проф. Анастас Герджиков обяви, че е ваксиниран срещу COVID-19./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...