Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Русия: Сертифицирането на „Северен поток 2“ ще забави поскъпването на газа
Бизнес Енергетика Свят

Русия: Сертифицирането на „Северен поток 2“ ще забави поскъпването на газа

газопровод

Сертифицирането на газопровода „Северен поток 2“ от германския регулатор може да забави скока в европейските цени на газа. Това заяви вицепремиерът на Русия Александър Новак в сряда, цитиран от „Ройтерс“.

„Мисля, че има два фактора, които биха могли да овладеят донякъде настоящата ситуация. На първо място, това определено е сертифицирането на „Северен поток 2 „, каза Новак на среща на правителствени служители и ръководители на енергийни компании.

Новак каза, че увеличаването на продажбите на газ в платформата за електронни продажби на „Газпром“ също може да успокои цените. Газпром създаде ESP през 2018 г. за продажба на газ за Европа, за да допълни съществуващите дългосрочни и средносрочни договори. Той спря продажбите на газ за доставка през 2022 г. от края на август.

Президентът Владимир Путин, който ръководи срещата, се съгласи с предложеното увеличение, като добави, че Русия първо трябва да задоволи вътрешните си нужди от газ.

Новак каза, че някои спекулативни сделки също могат да стоят зад скочилите цени на газа, което според него не отразява основите на търсенето и предлагането.

Игор Сечин, ръководител на петролния гигант „Роснефт“, на срещата поиска от Путин правото да изнася природен газ от Русия.

Путин каза на срещата, че Европа е сгрешила, че е намалила дела на дългосрочните сделки в търговията с природен газ.

Русия обяви, че газопроводът е завършен. Тепърва предстои обаче процедурата по сертификация на „Сверен поток 2“. Енергийният регулатор в Германия обяви, че до 4 месеца ще се произнесе дали да се издаде сертификат за експлоатация на газопровода.

Предвижда се тръбопроводът да доставя 55 млрд. куб. метра газ годишно от Русия под Балтийско море до Германия. Той е обект на постоянни критики от страна на Вашингтон – американската страна предупреждава, че той прави Европа твърде зависима от Русия в сферата на енергийните доставки.

Полша и Украйна обвиниха Русия в шантаж./ПловдивПрес

Още

Путин обвини Европа за огромния скок на цената на газа

Природният газ поскъпва с близо 40%

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...