В Пловдив да бъде разположен първият изнесен офис на Международната организация по лозата и виното (OIV) . Това предложи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев на генералният директор на Организацията Пау Рока. Двамата подписаха декларация за развитие на двустранното партньорство. Целта е да се работи в посока за запазване и популяризиране на автохтонните сортове вина, домакинства на международни форуми, срещи и сесии на OIV в България, развитие на научните изследвания и трансфер на технологии и иновации в лозаро – винарския сектор, съобщиха от Министерство на земеделието.
Пред госта си, зам.-министър Гечев изрази готовност страната ни да приеме първия изнесен офис на Организацията. „Ние Ви предлагаме той да бъде ситуиран в град Пловдив, в чийто регион са разположени много лозови масиви и винарски изби“, посочи той.
Предмет на разговора бе и създаването на опитно поле у нас с цялостен затворен цикъл. Явор Гечев каза, че това може да бъде едно място, където ще имаме генбанка, селекция, отглеждане и производство на бутиково вино от автохтонни видове и сортове.
„Така ще отговорим на търсенето на пазара, като се създаде нов качествен лозов материал, устойчив на болести и неприятели“, заяви аграрният заместник-министър. По думите му, страната ни разполага с много добри природни дадености и богат генофонд за тази цел, а също така се намира и на кръстопът между старите държави производители и новите такива, Индия и Китай.
Пау Рока постави и темата за дигитализация на лозаро-винарския сектор. „Това ще спомогне за подобряване имиджа на виното и проследяване на процесите по веригата – „от полето до чашата“, коментира гостът. Явор Гечев от своя страна отбеляза, че подкрепя идеята и допълни, че може да бъде разработен пилотен проект на територията на страната ни, който да обхваща наши винарни.
„Дигиталната карта ще даде възможност за презентиране както на производителя, така и на продукцията му. Потребителят ще може да получи пълна информация с данни на стопанството, в което са отгледани лозята и е добило виното, включително и технологичната му карта с място, сорт, почва, екологизация на стопанството и други“, уточни заместник-министър Гечев.
Двамата се обединиха около необходимостта от акредитиране на програма за обучение на студенти, в специализираните у нас университети. Предвижда се първият образователен курс да бъде открит следващата учебна година в Университета по хранителни технологии в Пловдив.
ПловдивПрес припомня, че утре Пау Рока ще бъде удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на Университета по хранителни технологии. Тържествената церемония ще се състои от 10,30 ч. в аула „Проф. Милен Бешков“ във висшето училище. Ректорът проф. Пламен Моллов ще връчи на Пау Рока атрибутите на почетното звание: огърлие, папирус-грамота и почетен плакет./ПловдивПрес
Шефът на Международната организация по лозата и виното – доктор хонорис кауза на УХТ
УХТ разкрива „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ под егидата на OIV
Пау Рока изнесе лекция в УХТ, иска магистърска програма Master of wine в университета