Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Писател от Танзания взе Нобеловата награда за литература
Книги Култура Свят

Писател от Танзания взе Нобеловата награда за литература

Абдулразак Гурна
Абдулразак Гурна

Писателят от Танзания Абдулразак Гурна спечели Нобеловата награда за литература за 2021 г. Това обяви Нобеловият комитет на Шведската академия.

Наградата беше присъдена на Гурна „за неговото безкомпромисно и чувствено разкриване на последиците от колониализма и съдбата на бежанците във водовъртежа на културите и континентите“, се изтъква в решението на комитета.

Наградата се присъжда от Шведската академия и е на стойност 10 млн. шведски крони (1,14 млн. долара).

Роден в Занзибар през 1948 г., Гурна пристига в Англия като бежанец в края на 1960-те години.

Той е автор на 10 романа, включително „Рая и пустинята“, както и няколко разказа. Гурна беше професор по английска и постколониална литература в Университета в Кент, Кентърбъри, до неотдавнашното си пенсиониране.

„Раят и пустинята“, публикуван през 1994 г., разказва историята на едно момче, израстващо в Танзания в началото на 20 век, като печели наградата „Букър“, отбелязвайки неговия пробив като романист.

„Отдадеността на Абдулразак Гурна към истината и неговата ненавист към опростяването са поразителни“, допълват от Нобеловия комитет.

„Неговите романи се отдръпват от стереотипните описания и отварят погледа ни към културно разнообразна Източна Африка, непозната за мнозина в други части на света“, допълват от комитета.

„Неговите герои се намират в празнина между култури и континенти, между един живот, който е бил, и живот, който се появява; това е несигурно състояние, което никога не може да бъде разрешено“, охарактеризират още от комитета неговото творчество.

Гурна е първият чернокож африкански автор, спечелил наградата след Уоле Шоинка през 1986 г.

В интервю през 2016 г., запитан дали би се нарекъл „автор на постколониална и/или световна литература“, Гурна отговори: „Не бих използвал нито една от тези думи. Не бих се нарекъл писател от какъвто и да е вид. Всъщност не съм сигурен, че бих се нарекъл нещо различно от името си. Предполагам, че ако някой ме предизвика, това би бил друг начин да се каже: „Ти ли си… един от тези…?“ Вероятно бих казал „не“. Точно така, не искам тази част от мен да има редуктивно име.“

Преди обявяването на победителя наблюдатели на Нобеловите награди предположиха, че Шведската академия ще избере писател от Азия или Африка, след като се ангажира да направи наградата по-разнообразна.

Академията е коронясвала предимно западняци в своето 120-годишно съществуване.

От 118-те Нобелови лауреати за литература след първото присъждане на Нобелова награда през 1901 г. 95 – или повече от 80 процента – са европейци или северноамериканци.

Минали носители на наградата са романисти като Ърнест Хемингуей, Габриел Гарсия Маркес и Тони Морисън, поети като Пабло Неруда, Йосиф Бродски и Рабиндранат Тагор, както и драматурзи включително Харолд Пинтър и Юджийн О’Нийл.

Бившият премиер на Великобритания Уинстън Чърчил спечели за мемоарите си, Бъртранд Ръсел за философията си, а Боб Дилън за стихотворенията си.

Миналата година Нобеловата награда за литература беше спечелена от американската поетеса Луиз Глюк.

През 2019 година Нобеловата награда литература получиха австрийският писател и драматург Петер Хандке и полската новелистка и поетеса Олга Токарчук.

През 2017 г. наградата отиде при английския романист от японски произход Казуо Ишигуро.

В понеделник започна седмицата на Нобеловите награди.

Нобеловата награда за медицина за 2021 г. беше връчена на американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиян за откриването на рецептори за температура и допир.

Нобеловата награда за физика за 2021 г. получиха американецът Сюкуро Манабе, германецът Клаус Хаселман и италианецът Джорджо Паризи за работата им по разбирането на сложни системи като климата на Земята.

Нобеловата награда за химия за 2021 г. за 2021 г. беше присъдена на германеца Бенямин Лист и американеца от британски произход Дейвид Макмилан за развитието на асиметричната органокатализа.

Нобеловите награди за мир и икономика ще бъдат присъдени съответно в петък и понеделник.

Шведският индустриалец Алфред Нобел създава наградите в завещанието си, написано година преди смъртта му през 1896 г.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...