Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Бизнесът иска извънредни мерки заради скъпия ток
Бизнес България Важно

Бизнесът иска извънредни мерки заради скъпия ток

ток
Снимката е илюстративна

Бизнесът настоява държавата да въведат извънредни мерки заради високите цени на тока, съобщи bTV.
Цената на електроенергията на борсата, откъдето фирмите купуват ток, днес е отбелязала абсолютен рекорд, откакто съществува свободния пазар у нас. Мегаватчас в сегмента ден напред за 8 октомври гони 400 лева. Цената, обявена за утре, е 351 лева.
Опасенията на индустрията са, че цените на електроенергията ще продължат да растат, докато мине зимата. Те вече се движат от паниката, а не от нормална икономическа логика, смята председателят на Федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

„Трябва сериозно да се помисли да се въвежда извънредно положение и да се види как да оцелее икономиката. Това 50 лева на мегават час в момента изглежда като едно хвърляне на едни пари от хеликоптер – който е отдолу ще вземе някакви пари, но на практика няма да свърши това, което е нужно на икономиката“, коментира Стаменов пред bTV.
В същото време поставят под въпрос мерките, които държавата обяви. Отстъпката между 15 и 30 лева за малкия бизнес, който не си е избрал доставчик на ток, едва ли ще се усети.
„Тези малки фирми, които нямат доставчик, реално плащат най-високите цени у нас. Дори над тези на борсата. Това реално означава, че ако един мегават час енергия за фирма без доставчик струва 500 лева, то с максималната отстъпка цената ще падне на 470 лева за мегават час. Тези отстъпки ще са за три месеца и трябва да влязат в сила от 1 ноември“, коментира Стаменов.
Под въпрос е и другата мярка – обещаните 50 лева за мегаватчас за всяка компания, но при няколко условия – ако има парламент, който да одобри поредна актуализация на бюджета за годината.
Правителството е предвидило тази мярка да действа шест месеца.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...