Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Експерт: Поскъпването на горивата ще продължи, най-драстично ще е на пропан-бутана
Бизнес България Важно

Експерт: Поскъпването на горивата ще продължи, най-драстично ще е на пропан-бутана

Светослав Бенчев

Поскъпването на горивата ще продължи и то драстично до две години, ако параметрите на „зелената сделка“ останат същите. Принципите затова са обусловени единствено от свободния пазар. Най-драстично ще бъде поскъпването на пропан-бутана, горивото, което се използва от най-бедната част от населениетол Това заяви пред БНТ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Ако сега акцизът е 18 стотинки на литър, това, което предвижда „зелената сделка“, е 40 стотинки само увеличение на акциза, плюс още една компонента, около 80 стотинки. В този смисъл пропан-бутанът ще се превърне в луксозно гориво“, допълни Светослав Бенчев. По думите му за една година има поскъпване в рамките на 27-28 процента за бензина и дизела.

„Цената на суровия петрол за същото време се увеличи със 100% – през октомври миналата година е била 40 долара за барел, сега е над 80 долара за барел“, уточни Светослав Бенчев.

Според него това поскъпване на бензина и дизела е нормално и очаква то да продължи, защото цените на суровия петрол продължават да растат на международните пазари.

Светослав Бенчев подчерта, че в момента няма друг фактор за увеличението, освен цената на суровината. Данъци и акцизи сега са на същите нива като през миналата година.

„Пазарни са принципите, вижда се и на територията на страната и между веригите в различните градове цените ни са различни. На пазара има конкуренция, тоест единственото, което определя цената на горивата в момента, е свободният пазар“, каза още представителят на Българската петролна и газова асоциация./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...