Quantcast
Новини Пловдив » Медии » Журналисти взеха Нобеловата награда за мир
Медии Посоки Свят

Журналисти взеха Нобеловата награда за мир

Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия
Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия

Нобеловата награда за мир за 2021 г. бе присъдена на двама журналисти – Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия – за тяхната „смела битка“ в защита на свободата на изразяване в техните страни, съобщи в петък норвежкият Нобелов комитет, цитиран от Ройтерс.

Двамата бяха отличени „за усилията им да защитят свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир“, заяви в Осло председателят на Норвежкия нобелов комитет Берит Рейс-Андерсен.

Реса и Муратов „са представители на всички журналисти, които защитават този идеал в един свят, в който демокрацията и свободата на медиите се сблъскват с все по-неблагоприятни условия“, добави тя.

Нобеловата награда за мир ще бъде връчена на 10 декември, когато се чества годишнината от смъртта на учредителя на Нобеловите награди Алфред Нобел, отбелязва Ройтерс.

Двамата са избрани сред 329 кандидати. Като носители на престижната награда те ще получат по 10 млн. шведски крони (1.1 млн. долара).

Мария Реса, съосновател на новинарския сайт Rappler, бе отличена за това, че използва свободата на изразяване, за „да разобличава злоупотребата с власт, насилието и нарастващия авторитаризъм в родната ѝ страна Филипините“-

58-годишната Реса заяви пред норвежката телевизия TV2, че е „шокирана“ и „изпълнена с емоции“. По думите ѝ отличието показва, че „нищо не е възможно без факти…свят без факти означава свят без истина и доверие“.

През 2012 г. Реса е съосновател на Rappler, цифрова медийна компания за разследваща журналистика, която все още ръководи, а Муратов е един от основателите на независимия вестник „Новая газета“.

Rappler „фокусира критично внимание върху противоречивата, съпровождана с убийства кампания на режима на Дутерте за борба с наркотиците“, казва Рейс-Андерсен.

„Броят на смъртните случаи е толкова голям, че кампанията прилича на война, водена срещу собственото население на страната“, каза Рейс-Андерсен.

Реса и Rappler също така документираха как социалните медии се използват за разпространение на фалшиви новини, тормоз на опонентите и манипулиране на обществения дискурс.

Реса, бивш кореспондент на CNN, която има и американско гражданство, в момента е пусната под гаранция в очакване на обжалване на присъда от миналата година по дело за кибер- клевета, за което я грозят до шест години затвор.

59-годишният Муратов от десетилетия защитава свободата на словото в Русия при все по-трудни условия.

През 1993 г. той е един от основателите на в. „Новая газета“, който има „фундаментално критично отношение към властта“, посочва комисията. От 1995 г. той е негов главен редактор.

„Убийства и заплахи“

Противниците на „Новая газета“ са отговорили на това с тормоз, заплахи, насилие и убийства.

От началото на издаването на вестника са убити шестима негови журналисти, включително Анна Политковская, която пише разобличителни статии за войната в Чечения.

„Въпреки убийствата и заплахите главният редактор Муратов отказва да се откаже от независимата политика на вестника“, казва Райс-Андерсен.

„Той последователно защитаваше правото на журналистите да пишат каквото си искат за каквото си искат, стига да спазват професионалните и етичните стандарти на журналистиката.“

Свободната, независима и основана на факти журналистика помага за защита от злоупотреба с власт, лъжи и военна пропаганда, каза Райс-Андерсен.

„Без свобода на изразяване и свобода на печата ще бъде трудно да се насърчи успешно братството между народите, разоръжаването и по-добрия световен ред, за да успеем в нашето време“, каза Рейс-Андерсен.

Преди обявяването на наградата в петък медийните наблюдатели бяха сочени като претенденти за престижната награда.

Миналата година отличието бе присъдено на Световната продоволствена програма (СПП), хуманитарната агенция на ООН за борба с глада.

През последните години имиджът на наградата беше силно засегнат, тъй като един от предишните лауреати, министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед, беше въвлечен във война.

Друг носител на наградата, мианмарската министърка Аун Сан Су Чи, беше обвинена, че е защитавала избиването на представители на малцинството рохинджа.

Все още обаче не е известно дали поради пандемията Реса и Муратов ще могат да пътуват до Осло, за да вземат наградата.

Нобеловият институт в Осло трябва да реши през следващите дни дали церемонията да се проведе онлайн или лично.

Кремъл поздрави Дмитрий Муратов

Кремъл поздрави днес главния редактор на в.“Новая газета“ с удостояването му с Нобелова награда за мир, въпреки факта, че изданието често е критикувало руските власти, предаде Ройтерс.

„Можем да поздравим Дмитрий Муратов. Той последователно работи за своите идеали, той е отдаден на своите идеали. Той е талантлив, смел. Разбира се, че това е висока оценка. Поздравяваме го“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Още

Писател от Танзания взе Нобеловата награда за литература

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...