майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » България » Комитова: В строителния сектор няма хора без заплати
България Важно Политика

Комитова: В строителния сектор няма хора без заплати

Виолета Комитова
Виолета Комитова

Този протест беше просто така да се нагнетява напрежение в обществото, да се насажда едно разделение, което не е заслуга на служебното правителство. Това заяви на брифинг служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Днес се проведе третият национален протест на Браншова камара „Пътища“ пред МРРБ, а причината според протестиращите е липсата на диалог с държавните институции и незаплащане на извършените ремонти по пътната инфраструктура.

„Имаме сведения от МТСП, че в строителния сектор няма съкратени работници, няма хора без заплати и също така сме се запознали с трудовото законодателство, че ако една фирма е затруднена финансово, работодателят е задължен да изплаща до 60% от работната заплата на своите работници, но не по-малко от минималната заплата“, каза министър Комитова, цитирана от БНТ.

От министерството считат, че работниците в тези фирми продължават да работят, те не са ощетени откъм заплати, но все пак ще направят и по-детайлни проверки.

По думите на министъра в пътния бранш са открили много дълбоко разделение. Първо, в България има повече от 21 000 фирми, които се състезават на свободния пазар. Те работят в пазарна икономика. Двайсет и няколко фирми работят в непазарни условия. Те получават пари предварително, без обществени поръчки – коментира Виолета Комитова.

„Второто разделение е в групата само на фирмите, които се занимават с пътно строителство, самите фирми са разделени също на две: неслучайно тази седмица тук имаше два протеста: във вторник протест на фирмите, които не са получавали аванси и са работили по пътищата на България, в петък – протест на фирми, които са получили много аванси. Това е второ разделение, което намираме в самата група на пътните фирми, това разделение го заварихме като наследство, то е произведено от действията на много управляващи хора преди нас, от еднолични решения, от начини на работа и раздаване на пари без съответните санкции“, допълни тя.
Трети национален протест на Браншова камара „Пътища“ пред МРРБ (Снимки)

Според нея не е вярно твърдението, че целият строителен бранш протестира. В целия строителен бранш по данни на НСИ работят повече от 155 000 българи и повече от 21 000 фирми.

„Разбрахте ли кои хора бяха днеска на протест? Ние сигурни ли сме, че това са хората, които работят в тези фирми? Имаме големи строителни компании с по 5 работници вътре назначени. Не трябва да вярваме на всичко, което се случва пред нас, тъй като зад тези операции стоят понякога други намерения, понякога много интереси, а понякога и много по-големи цели“, смята министърът.
Следващата седмица Виолета Комитова започва разговори само със собствениците на пътни фирми.

Още

Пътни строители протестират пред МРРБ
Камара „Пътища“ организира трети протест заради спрените пари

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...