Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Пловдив става световен лозаро-винарски център, оглеждат терени в Родопската яка
Важно Общество Регион

Пловдив става световен лозаро-винарски център, оглеждат терени в Родопската яка

Пловдив

Галина ГЕОРГИЕВА

Пловдив ще се превърне в световен лозаро-винарски център. Тук ще бъде открит първият изнесен офис на Международната организация по лозата и виното (OIV) , а в Родопската яка ще бъде създаден експериментален  лозов масив, където ще се отглеждат български сортове грозде и характерни за Балканите и Черноморския регион лозя, а студенти от УХТ ще правят експерименти със специалисти от OIV. Чрез специално приложение в телефона по баркода на бутилката потребителят ще знае какъв е сортът на гроздето, къде се намира лозовият масив, в коя винарна е произведено виното, кой технолог го е направил, кога е бутилирано, кога е продадено на търговеца на едро. Всичко това стана ясно днес по време на официална церемония в УХТ, на която беше връчено почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на  Пау Рока – генерален директор на Международната организация по лозата и виното.

Както вече ПловдивПрес съобщи ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов връчи  на Пау Рока атрибутите на почетното звание: огърлие, папирус-грамота и почетен плакет.  В УХТ от учебната  2022/2023 г. ще стартира магистърска програма по „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ под егидата на Международната организация по лозата и виното. С въвеждането й УХТ ще бъде третият университет в света след Университета на Монпелие, Франция и Университет „Дейвис“ в САЩ, който ще присъжда дипломи по „Програма на OIV“.

Ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов връчи  на Пау Рока почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на УХТ

Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев и Пау Рока вчера подписаха декларация за развитие на двустранното партньорство.

Явор Гечев коментира пред журналисти, че в момента се проверяват държавни парцели, които ще са подходящи за лозарското стопанство. Тъй като Родопската яка е най-доброто място за отглеждане на лозови масиви, там се оглеждат терени  между 50 и 100 дка. “ Ще бъдат засадени всички традиционни  български автохтонни сортове грозде, както и такива от Балканите и Черноморския регион“, каза Гечев. Той допълни, че базата ще е собственост на Международната организация, а финансирането ще е по програма „Лозарство и винарство“ или чрез средства от европейски фондове.

Явор Гечев

„Ние ще правим нещо като научно-презентационно Шато с производство на малки партиди от вина. Дигитализацията във винения бранш ще проследява произхода, пътя и технологията на виното. Самият Пау Рока пожела да има проследяване на процесите по веригата – „от полето до чашата“. Дигиталната карта ще даде възможност за презентиране както на производителя, така и на продукцията му. Потребителят ще може да получи пълна информация с данни на стопанството, в което са отгледани лозята и е добило виното, включително и технологичната му карта с място, сорт, почва, екологизация на стопанството и други. И това ще става като се снима баркодът на бутилката, така ще е ясно как тази бутилка с вино е стигнала от България до Япония, Филипините, Белгия и други точки по света“, обясни още зам.-министър Явор Гечев.

Бившият зам.-министър на туризма и президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев допълни, че лозарският масив, който ще бъде разположен в Родопската яка, ще има и изследователска насоченост, а студенти от УХТ ще могат да правят експериментално производство с помощта на специалисти от OIV . „Към това стопанство ще бъде създадена лаборатория, която ясно да показва произхода и характеристиките на виното. Това ще бъде световна сензация, когато се случи“, каза той.

В Пловдив ще бъде разположен първият изнесен офис на  Международната организация по лозата и виното, който ще отговаря за Балканите, Черноморския регион. В момента единственият централен офис на OIV е в Париж. „Това е невероятна възможност за провеждане на редица световни форуми в страната ни. Една добра реклама за българската държава чрез винения и културен туризъм“, подчерта Явор Гечев. До края на годината ще бъде определен и човекът на OIV.

„С престижната магистърска програма по „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ под егидата на Международната организация по лозата и виното влизате във висшата лига“, поздрави на официалната церемония ръководството на УХТ Бранимир Ботев. Той изтъкна заслугите на ректора проф. Пламен Моллов за реализиране на партньорството с Международната организация по лозата и виното (OIV) и нейния генерален директор Пау Рока./ПловдивПрес

Още новини по темата

Пау Рока вече е „Доктор хонорис кауза“ на УХТ

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...