Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Витанов: Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Витанов: Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея

Картата на проф. Витанов
Картата на проф. Витанов

Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея, написа математикът проф. Николай Витанов в сводката си за разпространение на коронавируса. Следва постът му:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 08 октомври 2021 г.
Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.
Развитието е според очакванията. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност. За смъртността – никакъв коментар, просто числа за информация:
починали в края на септември – 20882
починали до днес – 21505
починали октомври 2020 (за целия месец) – 441
починали за октомври 2021 – 623 (за 7 дни)
Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави.
Следват картите за днес.
Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека.
Днес има нови кандидати. Единият е вече явен, другият все още се крие, но ей сега бързо ще го засечем по картите.
Ямбол е явният кандидат и това се вижда на картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.
Коя област е скритият кандинат? Скрит, защото не се е показана на горната карта. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост обаче се вижда ясно скритият кандидат и това е Благоевград.
Това, че я има тази областна едната карта, но я няма на другата, означава, че Благоевград се очаква да се кандилка покрай границата между нива 3 и 4, преди да иде на ниво 4.
Кърджали, Смолян и Плевен са относително най-добре засега.
Кърджали си бяха добре преди седмица и за тази седмица им обещах относително спокойствие. Имат го. Плевен, ако си спомняте, ги похвалих преди време за налагането на локалните мерки. Ето, ходът им тогава днес дава резултат.
Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост очертава формирането на тъмночервена зона в западна България.
Като си помисли човек, това е очаквано. През лятото проблемите бяха по морето – там имаше голяма концентрация на хора. Върнаха се хората от почивка от морето и от Гърция (а понеже им е близо, там ходят доста хора от Западна България) и проблемите се пренесоха в Западна България.
С две думи – хора от Западна България и в Габрово, Сливен и Ямбол, пазете се (който желае, разбира се). Разпространението при вас е дифузно и заболеваемостта не е малка.
На картата на риска се вижда нещо, което аз ще нарека подвига на хората от първа линия и на системите за превенция на разпространението на заразата в София-град и Пловдив.
Тези две области едва наскоро влязоха в зоната на дифузно разпространение и ситуацията се влошава бавно. Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея. По-скоро се наблюдава бавно спускане в пропастта. Това ни държи, това предотвратява рязкото нарастване на броя на регистрираните нови случаи. За мен това е подвиг и затова казвам на всички, борещи се със заразата в тези две области – голямо БРАВО (не знам как да го напиша с по-големи букви, но съм ви признателен за това, което правите, защото успявате да задържате разпространениетона заразата въпреки яростните опити на помагачите и да я разпространяват).
Другото интересно на нашата карта на риска – Шумен е остров в лилавото море на източна България. Браво и на тях.
Днес базовото репродуктивно число е 1.128. Както виждате, не се движи към 1.3, натоварването на здравната система се очаква да се увеличава много плавно. Тя се справя и това е успокоително, но не бива да се забравя великият закон за преминаване на количествените изменения в качествени –
ако натискът продължи дълго време, системата може да бъде натоварена до критични нива и да поддаде. Ще стане ли това, ще ни кажат моите приятели хейтърите, на които съм оставил дългосрочните прогнози и прогнозите с числа.
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...