Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Странна експлозия на Луната е била наблюдавана от средновековни монаси
Важно Маршрути

Странна експлозия на Луната е била наблюдавана от средновековни монаси

Доскоро много астрономи вярваха, че това събитие съвпада с образуването на лунния кратер Джордано Бруно. Очевидно нещо е ударило спътника на Земята. Какво е било това мистериозно астрономическо явление, наблюдавано от монасите ?

Монахът Жервас е бил хронист на абатството на Христовата църква. Той твърди, че е записал точно всичко, което се е случило от думите на свидетелите. Жервас пише, че мъжете са гледали новия полумесец, когато изведнъж са видели, че горната му част изведнъж „се е разделила на две“.

Монахът пише: „От централната част на Луната се разпали някакъв пламтящ факел, който бълваше огън, изхвърляше жарава и искри на значително разстояние. Междувременно Луна потрепвала „като ранена змия“. Тогава всичко спряло и след това се повторило.

Тази история, описана от средновековния монах, остава забравена за векове. Едва през 70-те години на миналия век геофизикът Джак Хартунг я преоткрива. Оттогава тези записи неизменно предизвикват голям интерес сред астрономите по целия свят. Хартунг предполага, че монасите са били свидетели на сблъсък на астероид с Луната или падане на метеорит. Експертите смятат, че най-вероятно в резултат на това събитие се е образувал 22-километровият кратер Джордано Бруно. Периодът на неговото формиране съответства на датата на наблюдаваното тогава извънредно явление.

Лунното явление, описано на 18 юни 1178 г., може да е пропагандна измислица. Това би могло да бъде политически оправдано и да се каже, че ислямът ще бъде победен, ако се намеси Фредерик Барбароса, императорът на Свещената Римска империя./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...