Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Чехия избира нов парламент
Свят

Чехия избира нов парламент

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш

Днес и утре Чехия избира нов парламент. Според социологическите проучвания е възможно центристката популистка партия на настоящия премиер Андрей Бабиш „Действие на недоволните граждани“ да излезе на първо място с около 25 процента от гласовете. Това обаче далеч няма да е достатъчно, за да може партията да има мнозинство в парламента и да управлява самостоятелно.

Андрей Бабиш имаше агресивна кампания, в коята обеща да защитава чехите от Европейския съю, за който твърди, че искал да унищожи суверенитета на страната.

В навечерието на изборите името на Бабиш беше забъркано в скандала, предизвикан от международното журналистическо разследване Досиетата Пандора, което би могло да се отрази на резултата от вота.

Досега Бабиш бе начело на правителство на малцинството, съставено от „Действие на недоволните граждани“ и от лявата Чешка социалдемократическа партия. Кабинетът се ползваше и с подкрепата на Комунистическата партия на Чехия и Моравия.Така комунистите на практика досега участваха непряко в управлението на страната, за първи път от 1989 г.

Сега обаче се смята, че и социалдемократите, и комунистите ще претърпят поражение на вота и Бабиш ще трябва да търси нови партньори.Няколко опозиционни партии с политически позиции, доближаващи се до традиционните политически течения в ЕС, преодоляха различията си и се обединиха в две големи опозиционни коалиции, които ще се опитат да отстранят от власт евроскептичния премиер.

Едната от двете опозиционни коалиции е десноцентристка и е наречена „Заедно“. В нея влизат консервативната Гражданска демократическа партия, консервативното обединение, съставено от Християндемократичен съюз и Чехословашка народна партия (тази политическа сила, основана през 1919 г., е запазила името си въпреки разделянето на Чехословакия на Чехия и Словакия – бел.ред.) и либерално-консервативната партия ТОП 09 (Традиция, Отговорност, Просперитет).

Другата опозиционна коалиция е наречена „Кметове/Пирати“ и е левоцентристка. Тя е съставена от либералната Партия на пиратите и от политическата сила „Кметове и независими“. Според допитванията всяка коалиция може да получи около 20 процента./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...