A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Пау Рока вече е „Доктор хонорис кауза“ на УХТ
Важно Градът Образование Пловдив

Пау Рока вече е „Доктор хонорис кауза“ на УХТ

Ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов връчи  на Пау Рока атрибутите на почетното звание: огърлие, папирус-грамота и почетен плакет

Галина ГЕОРГИЕВА

Пау Рока, генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV),  вече е  „Доктор хонорис кауза“ на Университета по хранителни технологии. Ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов връчи  на Пау Рока атрибутите на почетното звание: огърлие, папирус-грамота и почетен плакет на тържествена церемония в аула „Проф. Милен Бешков“ във висшето училище.

„Пау, с този почетен знак сте един от нас“, обърна се проф. Моллов към генералния директор на Международната организация по лозата и виното (OIV). От висшето училище изненадаха със специален подарък и съпругата на Пау Рока – Диана. Тя получи реплика на единия от златните ритони от Панагюрското съкровище.

Пау Рока има изключителен принос в развитието на двустранните отношения между УХТ и OIV. Той е инициатор за разработване на магистърска програма по „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ под егидата на Международната организация по лозата и виното. С въвеждането й УХТ ще бъде третият университет в света след Университета на Монпелие, Франция и Университет „Дейвис“ в САЩ, който ще присъжда дипломи по „Програма на OIV“.

Сред официалните гости на церемонията бяха Н.Пр. посланикът на Кралство Испания в България Алехандро Поланко Мата, зам.-министърът на образованието проф. Генка Петрова – Ташкова, зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, областният управител Ангел Стоев, зам.-областният управител Даниела Николова, зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов, ректори на висши учебни заведения, преподаватели, експерти в областта на виното и алкохолните напитки.

„В продължителен период от време УХТ не беше излъчил „Доктор хонорис кауза“, сега вече намерихме правилния човек, когото да удостоим с това почетно звание. То е важно за нашия университет“, каза в началото проф. Моллов.

Доц. д-р Стефчо Кемилев – председател на Инициативния комитет и председател на Общото събрание на УХТ, обясни мотивите, с които Академичният съвет на УХТ присъжда почетното звание на Пау Рока. Той подчерта, че по инициатива на генералния директор на OIV Пау Рока се разкрива новата магистърска програма по „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ , която ще стартира от учебната 2022/2023 г.

„Тази програма е една от поредицата малки стъпки за издигането престижа на УХТ като образователен и научен център в областта на хранителната индустрия, науката и практиката за производството на вино и високоалкохолни напитки. Чрез нея УХТ ще присъжда дипломи, носещи етикета „Програма на OIV“. С активното съдействие на г-н Рока се работи и по създаването на регионален център за анализ на вино и високалкохолни напитки на територията на УХТ. Това ще позволи извършването на задълбочени анализи на напитките от Източна Европа, Русия и Кавказ. Това ще допринесе за стимулиране на изследователската дейност и иновациите за тяхното производство. Това ще спомогне за международното признаване на УХТ като един от водещите световни центрове в областта на виното и високоалкохолните напитки“, коментира доц. д-р Стефчо Кемилев. Той припомни биографията на Пау Рока, който е генерален директор на OIV от 2019 г. Роден е в Испания през 1958 г. През 1984 г. завършва бакалавърска степен в областта на биологията в Университета на Барселона, Испания. През 1986 г. придобива специализация в областта на растителните и животинските мазнини в Севиля. Защитил и две допълнителни специализация: по Бизнес администрация в Бостън и „Държави и фирми в международната икономика“ в Лондон.

Проф. Моллов запозна присъстващите с решението на Академичния съвет на УХТ, с което бе присъдено почетното звание на Рока.
Генералният директор на OIV благодари за оказаната му чест и подчерта, че УХТ има прекрасен ректор в лицето на проф. Моллов, който за година и половина е свършил по блестящ начин изключително много работа. „България беше последната страна, която посетих преди пандемията и сега е първата, в която идвам след година и половина. Международната организация по лозата и виното (OIV) е като ООН за виното. България е една от първите членки на нашата организация. С УХТ подписахме споразумение за съвместна работа“, каза той. Пау Рока подчерта, че  новата магистърска програма ще привлече студенти от различни държави на Балканския полуостров, от басейна на Черно море, Кавказ и цяла Източна Европа.

Пау Рока открои няколко предизвикателства пред OIV – климатичните промени, биоразнообразието, както и дигитализацията във винения бранш, свързана с проследяването на произхода, пътя и технологията на виното. По думите му по по баркодът на бутилката потребителят може да узнава чрез специално приложение, какъв е сортът на гроздето, къде се намира лозовият масив, в коя винарна е произведено виното.  Той подчерта, че в Пловдив  ще бъде открит  първият изнесен офис на Международната организация по лозата и виното (ОIV).  Той включва още създаване на презентационно лозарско стопанство, генна банка с автентични българските сортове лозя, като ще се отглеждат и лози, характерни за Черноморския басейн.
Приоритет за Международната организация по лозата и виното, върху който се работи в момента, е дигитализацията във винения бранш, свързана с проследяването на произхода, пътя и технологията на виното.

Президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев, с чието съдействие се организира събитието заяви, че изборът на България е благодарение на това, че УХТ отговаря на очакванията, които OIV има за научен потенциал при въвеждане на магистърската програма. С новата специалност влизате във висшата лига, пред вас се откриват огромни възможности, обърна се той към студенти и преподаватели.

Това е изключителен успех за УХТ, за Международната организация по лозата и виното и за земеделския сектор, а тази международна магистратура ще даде възможност у нас да бъдат привлечени чуждестранни студенти и висшето ни образование да стане по-известно и да бъде по-добре позиционирано в Европа, заяви зам.-министър проф. Генка Петрова-Ташкова.

Как Пловдив ще се превърне в световен лозаро- винарски център – четете по-късно в ПловдивПрес

Още новини по темата

Гечев предложи на Пау Рока в Пловдив да има изнесен офис на Международната организация по лозата и виното

УХТ разкрива „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ под егидата на OIV

Шефът на Международната организация по лозата и виното – доктор хонорис кауза на УХТ

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...