Quantcast
Новини Пловдив » България » Герджиков: С гласовете на привържениците на ГЕРБ и ДПС нямам никакъв шанс
България ИЗБОРИ 2021 Мнения Политика

Герджиков: С гласовете на привържениците на ГЕРБ и ДПС нямам никакъв шанс

проф. Анастас Герджиков
проф. Анастас Герджиков

„Не искам да бъде партиен симпатизант, а кандидат за президент. Ако бъда подкрепен само от привържениците на ГЕРБ или на ДПС или на двете партии, нямам никакъв шанс да бъда избран“. Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

„Аз не съм говорил за смирение и помирение, но говорех за обединение и за това да се разбираме и да работим заедно, защото има много каузи, за които си струва да работим заедно. И много хора го правят, само че политиците не го правят. Партиите са склонни да се карат и по теми, по които в обществото няма спор. Аз не казвам, че трябва да се обединяват партии, а трябва да се обединят всички български граждани зад каузи“, коментира той.

„Необходимо е да намерим друг начин да говорим помежду си. Той не може да бъде начинът, в който само заклеймяваме противника отсреща, човекът отсреща изобщо не трябва да бъде противник и опопнент, той трябва да е партньорът, с който работим, дори едните да са управляващи, а другите опозиция“, допълни професорът.

По думите му днес ние нямаме национален идеал. Откакто осъществихме мечтата си да влезем в ЕС и НАТО, ние нямаме нова истинска голяма цел.

„Трябва да имаме някаква визия за бъдещето – разбира се, евроатлантическата ориентация е безспорен приоритет, очевидно е, че трябва да има върховенство на закона, можем да се обединим около определени политики в образованието, здравеопазването, социалните политики, защо не направим това?“, попита проф. Герджиков.

Според него в България имаме проблем в партизанщината и в лобирането. Винаги е имало такива спорове между партиите и са нужни правила.

„Ние трябва да направим такива правила, че те да не позволяват подобни неща. Правилата се променят със закони и наредби. Президентът освен да бъде олицетворение на единството на нацията, може да се опита да убеди партиите, че представляват група граждани, които искат да работят заедно, те не се противопоставят помежду си. Започваме да се мразим по всякакви поводи, това не може да продължава така“, категоричен беше кандидат-президентът.

Той заяви, че е имало всякакви атаки срещу него и срещу много близки хора. „Когато човек, направи това, което аз направих, си дава сметка, че може да стане жертва на подобни неща, но аз не съм склонен да пожертвам и други хора, така че това просто не е почтено“, допълни проф. Герджиков.

Още

Проф. Анастас Герджиков потвърди: Приех да бъда издигнат за кандидат-президент
Проф. Анастас Герджиков: Нужен ни е нов национален идеал
Документите на Герджиков-Митева внесени в ЦИК
Анастас Герджиков: Виждал съм Доган веднъж, и то от 10 м

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...