Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Превозвачите излизат на протест на 12 октомври
Бизнес Бизнес под карантина България Важно

Превозвачите излизат на протест на 12 октомври

Снимката е илюстративна

Националното сдружение „Случаен превоз“ се готви за протест на 12 октомври. Прричината – несъгласие с начина на разпределяне на 40 милиона лева държавни средства за подпомагане на автобусните превозвачи.

Според сдружението девет големи фирми ще получат близо 80% от общо 40 милиона лева. 132 предприятия са изключени от програмата, а останалите 1340 малки предприятия ще кандидатстват само за 8 милиона лева. Оттам посочват, че прагът на подпомагане за големи предприятия също е далеч по-висок от допустимия според Европейската комисия – 3,5 милиона лева или 8 на сто от приходите за 2019-а.

Членовете на Националното сдружение „Случаен превоз“ са предимно микро- и малки предприятия и според тях предложенията на министерството са несправедливи, тъй като не отговарят на картината на пазара.

„Категорично не сме съгласни с предложените методи от Министерство на транспорта за разпределение на средствата и не сме съгласни с това, че няма да бъдат подложени те на обществено обсъждане, като призоваваме да се направи подробен анализ на пазара, да се обяви обществено обсъждане, на което да участват всички, да се вземат всички предложения под внимание и да се преразгледа методиката, която Министерство на транспорта предлага с оглед постигане на по-справедлив начин на разпределение“, коментира председателят на сдружението Радка Мандилова, цитирана от БНР.

От Национално сдружение „Случаен превоз“ са изпратили писмо с исканията си до служебния министър-председател Стефан Янев. В него те посочват още, че в предложеното от Министерството на транспорта разпределение на средствата са допуснати и 11 общински предприятия за градски транспорт, три от които са големи. Според тях предприятията на бюджетна издръжка не би трябвало да се възползват от помощите за бизнеса.

Още

Голям протест блокира България във вторник, затварят ключови кръстовища
Отлагат за 13 октомври протеста на превозвачите

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...