Quantcast
Новини Пловдив » България » Разследват 20 служители за полицейско насилие на протестите, резултати до дни
България Важно

Разследват 20 служители за полицейско насилие на протестите, резултати до дни

Петър Тодоров
Петър Тодоров

Около 20 общо служители на МВР се проверяват за насилие над хора по време на протестите срещу правителството миналата година. Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров в предаването „Събуди се“.

„Бяха разпоредени нови проверки по въпросния скандален случай, който като поведение е недопустим и потресаващ. В хода на тези проверки бяха установени още 12 виновни служителя, спрямо които са започнали проверки. Успоредно с тази, са започнати още няколко проверки. Дисциплинарните производства ще приключат до дни и ще бъдат наложени необходимите наказания“, каза Тодоров.

Според него причините за случая са комплексни – липса на достатъчно добро обучение, неправилни тактически действия от ръководителите, недобър инструктаж.

„Всеки един по веригата – от ръководителя до изпълнителя, ще получат наказание. Те са такива, каквито предвижда закона за МВР, включително дисциплинарно уволнение“, добави главният секретар на МВР.

По случая с Венцислав Дамянов – Боксьора, главният секретар обяви, че МВР има данни, че Дамянов е бил пазен от полицията като свидетел, ще се провери. „Това по никакъв начин не му дава право да безчинства над хората. Не трябва да бъде така, има пропуски от страна на полицията, поради което се извършва комплексна проверка във 2-ро РУ, за да установи защо се е стигнало до този парадокс една банда, която да тормози в продължение на години няколко населени места. Това е недопустимо. При наличие на виновно поведение от страна на полицейски служители, замитали проблема,  ще бъдат взети съответно необходимите дисциплинарни мерки“, обясни Тодоров.

Заради скандалния казус, началникът на второ районно управление в София вчера е бил отстранен от длъжност. Заместник – началникът на СДВР Мариан Билалов пък подаде оставка.

Главният секретар на МВР коментира и изборните престъпления. Има няколко сигнала за купуване на гласове, образувани са две досъдебни производства. Установени за различни начини за търговия с вот.

Още

Временна комисия ще разследва имало ли е полицейско насилие на протестите
Показаха кадри на насилие над протестиращи срещу правителството през 2020 г.
Младен Маринов с първа реакция за кадрите с полицейско насилие
Бойко Рашков: Полицейското насилие на 10 юли е задколоние
Адвокат Хаджигенов: Получихме два нови сигнала за полицейско насилие на протестите
Иван Гешев внесе доклад в парламента за полицейското насилие

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...