Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Вълна от протести в Италия срещу „Зеления пропуск“
COVID-19 Свят

Вълна от протести в Италия срещу „Зеления пропуск“

Протести срещу ковид мерките заляха Италия. В Милано и Рим се проведоха митнги срещу „Зеления пропуск“. В Рим, където участваха около 10 000 души, се стигна до сериозни сблъсъци с полицията предизвикани от крайно десни екстремисти. След сблъсъците и безредиците по време на протестите са задържани 12 души.
Италианците трябва да покажат здравен сертификат при посещение на кина, театри, музеи, закрити ресторанти както и при пътуване на дълги разстояния. От 15 октомври служители няма да бъдат допускани до работните си места без представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен тест за Ковид-19. Мярката ще важи както за държавните, така и за частните фирми.

В Рим митингът срещу „Зеления пропуск“ се проведе на централния площад „Пиаца дел Пополо“, откъдето под влиянието на десни есктремисти от „Форца нуова“ бе направен опит за нахлуване по улиците, водещи към държавни институции като палата Киджи и парламента.

На протеста бяха нападнати автомобили на полицията, а нейните кордони замеряни с димки. Протестиращите призоваха към оставка премиера Марио Драги и президента Серджо Матарела, а лидерът на „Форца Нуова“ Джулиано Кастелино заяви, че ще превземат Рим.

Протестиращи нахлуха в централната сграда на най-големия италиански профсъюз CGIL и разбиха всичко каквото им попадне на първият етаж. Този факт бе веднага осъден остро от политическите сили и премиера Драги, докато Салвини от „Лига“ и Джорджа Мелони от „Братя на Италия“ поискаха оставката на вътрешния министър Лучана Ламорджезе.

Всички профсъюзи се обединиха и обявиха, че на 16 октомври ще има общонационална манифестация срещу всички форми на фашизъм.

Демократическата партия ще внесе утре спешно предложение в Камарата на депутатите за разпускане на „Форца нуова” и на всички подобни организации./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...