Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Курц подаде оставка като канцлер, но остава шеф на Народната партия
Свят

Курц подаде оставка като канцлер, но остава шеф на Народната партия

Себастиан Курц
Себастиан Курц

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка, след като срещу него беше започнато разследване за корупция. Курц предложи външния министър Александър Шаленберг да бъде назначен на неговия пост.

„Помолих правителствения екип на Народната партия да продължи работа и като лидер на партията предложих Александър Шаленберг за нов федерален канцлер“, каза Курц.

Рокадата може да открие пътя към продължаване нормалната работа на правителството. Коалиционният партньор на Курц одобри този ход.

„Оставката на Себастиан Курц като федерален канцлер е правилна стъпка, важна стъпка към бъдещото сътрудничество в правителството“, заяви вицеканцлерът и лидер на Зелените Вернер Коглер.

Останалите партии обаче изглеждат скептични, защото Курц възнамерява да остане лидер на Австрийската народна партия и да стане председател на парламентарната ѝ група.

„Тази оставка е закъсняла. Но ние задаваме въпроса дали това е достатъчно. Става дума за системни действия, не само на един човек“, коментира лидерът на Либералната партия Беате Мейнл-Рейсингер.

„Външният министър Шаленберг е близък на Себастиан Курц. Вътрешният кръг във властта се запазва. Зелените трябва да решат с кого искат да управляват. Не мога да си представя, че след последните седмици и часове е възможно управление на стабилно правителство“, смята лидерът на Социалдемократическата партия Памела Ренди-Вагнер.

Себастиан Курц подаде оставка, след като срещу него започна разследване за корупция. Обвинението е, че между 2016 и 2018 г. са използвани държавни средства за финансиране на частично манипулирани проучвания на общественото мнение в полза на партийни интереси. Това е периодът, в който Курц стана лидер на Австрийската народна партия и влезе в правителството в коалиция с крайнодясната Партия на свободата.

Впоследствие коалицията се разпадна заради корупционния скандал „Ибисагейт“, в който попадна коалиционният му партньор Хайнц-Кристиан Щрахе. Курц започна втория си мандат през януари 2020 г., начело на коалиция със Зелената партия./ПловдивПрес

Още

Себастиан Курц подаде оставка

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...